İngiltere, genel seçim için yarın sandık başına gidiyor.
Partiler, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'na gidecek 650 milletvekilinin belirleneceği seçimlerde, 326 milletvekili çıkarabilmeyi hedefliyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi başa baş gidiyor ve tek bir partinin mutlak çoğunluk sağlaması düşük olasılık. Koalisyon hükümeti gündemde ancak Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi’nin koalisyon kurmaması durumunda azınlık hükümeti ihtimali de doğabilir.
Anketler, Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin yüzde 34, Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi'nin yüzde 33, Nigel Farage'ın liderliğindeki Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) yüzde 14 ve iktidar ortağı Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokratların oy oranının yüzde 8 civarında olacağını öngörüyor.
Gündem ekonomi ve sağlık
Seçmenlerin kararlarında ekonomi ve sağlık politikalarının belirleyici olacağı tahmin ediliyor.
Bütçe açığını kapatmak, borcu sıfırlamak, işsizlik oranını düşürmek ve Ulusal Sağlık Hizmeti NHS’nin hizmetlerini muhafaza etmek, tüm partilerin öncelikleri arasında yer alıyor.
Türkiye kökenli adaylar
Bu yılki seçimlerde, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs kökenli dört aday yarışıyor. Adaylar, ikinci kuşak göçmen kesiminden.
Muhafazakâr Parti'nin Edmonton adayı Kuzey Kıbrıslı Gönül Daniels, çocuğunu istediği okula gönderemediği için çıktığı yolda önce yerel siyasette aktif olup daha sonra da partisinin milletvekili adaylığına kadar çıktı.
Maraş doğumlu Isabel Sigmac ise Muhafazakâr Parti'nin Birmingham Ladywood bölgesinden aday.
İşçi Partisi'nin Kuzey Kıbrıslı adayı 28 yaşındaki İbrahim (Ibby) Mehmet, Londra'nın güneyinde Old Bexley'de yarışıyor.
Liberal Demokratlar ise Tottenham'da Kürt bir aday gösterdi; Turhan Özen eşit haklar vaadini öne çıkarıyor.
Seçilme şansları düşük yerlerden adaylar
BBC Türkçe’den Çağıl Kasapoğlu’nun haberine göre, Londra'da yaşayan eurovizyon.com haber sitesinin kurucusu ve editörü Mustafa Köker'e göre Türkiye ve Kuzey Kıbrıs kökenli adayların seçilme şansı düşük olduğunu, bunun sebebinin de seçim bölgelerinde aday gösterildikleri partilerin konumu olduğunu söylüyor.
Gazeteci Köker, Türkiyeli ve Kuzey Kıbrıslı toplumların da çoğunlukla göçmen politikaları, sosyal hizmetleri, yardımları ve kesinti karşıtı tutumları açısından kendilerini daha yakın hissettikleri İşçi Partisi'ne oy verme eğiliminde oldukları görüşünde. Fakat İşçi Partisi'nin son dönemde giderek Muhafazakar Parti'ye yakın bir çizgiye kaydığını ifade ediyor. (ÇT)
Bu haberi BBC Türkçe’den derledik.