* Fotoğraf: Canva
İngiltere ve Galler'de Ceza Hukuku Derneği (CBA) üyesi ceza avukatları, dün (21 Ağustos) yaptıkları oylama ile greve gitme kararı aldı.
Oylamaya katılan CBA üyesi ceza avukatlarının yüzde 79,5'i (bin 808 avukat), grev kararından yana oy kullandı.
Ceza avukatları, istedikleri yüzde 25'lik ücret artışı karşısında hükümetin ücretsiz avukat sağlama ve hukuki yardım hizmetleri için ödenen ücreti Eylül itibariyle yüzde 15 arttırma kararı sonrası grev yapmaya karar verdi.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Haziran ayından bu yana iki haftada bir, bir hafta boyunca greve giden ceza avukatları İngiltere ve Galler'de 5 Eylül 2022 tarihi itibariyle süresiz olarak iş bırakacak.
CBA Sözcüsünün de doğruladığı grev, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifası sonrası yapılacak seçimle Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve ülkenin yeni başbakanının belli olacağı haftaya denk gelecek.
Bakandan "sorumsuzluk" suçlaması
BBC'ye konuşan CBA Başkan Yardımcısı Kirsty Brimelow, söz konusu grev kararının "son çare" olarak atılan bir adım olduğunu söyledi:
"Grev etkisini duruşmalar sırasında boş olan mahkemeler ve görülmeyen davalar şeklinde gösterecek. Bu, bir son çare eylemi."
Konuyla ilgili açıklama yapan muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer de hükümeti "ceza avukatları da dahil sektörlerdeki anlaşmazlıkları çözmek için kesinlikle hiçbir şey yapmamakla" suçladı.
Dün akşam yapılan ve sonuçları bugün kamuoyuna duyurulan oylama sonuçlarını değerlendiren Adalet Bakanı Sarah Dines ise "Bu, daha fazla mağdurun daha fazla gecikme ve sıkıntı yaşamasını beraberinde getirecek sorumsuz bir karar" açıklamasında bulundu.
Dines'ın açıklamasına göre, ceza avukatlarının söz konusu hizmetler için aldıkları ücretin hükümetin önerdiği gibi yüzde 15 oranında arttırılması, bir avukatın yılda yaklaşık 7 bin pound kazanması demek.
Enflasyon 40 yılın zirvesinde
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) 17 Ağustos'ta açıkladığı verilere göre, ülkedeki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 10,1 artarak son 40 yılın zirvesini gördü.
Tüketici enflasyonunun 40 yılın en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, son 70 yılın içerisinde yüzde 10 seviyesinin üstü sadece 4 kez görüldü.
İngiltere'de en son enflasyonda çift hane 1982 yılının şubat ayında yüzde 10,2 ile görülmüştü. Ülkede 1951-1952, 1973-1977, 1979-1982 yılları arasında enflasyonda yüzde 10 seviyesinin üstü kaydedilmişti.
Bu bağlamda, İngiltere Merkez Bankası (BoE), artan enflasyonla mücadele için by ayın başında son 27 yılın en yüksek faiz artışını yaparak, politika faizini yüzde 1,25'ten yüzde 1,75'e artırdığı bildirmişti.
Bankanın Para Politikası Kurulu tutanaklarında, ülkede enflasyonun bu yılın ekim ayında yüzde 13,3 ile zirve yapmasının beklendiğin belirtilirken, İngiltere ekonomisin ise bu yılın son çeyreğinde resesyona (ekonomik durgunluk) gireceği tahmininde bulunulmuştu.
Alınan son grev kararı ise tren yolu işçilerinin aylardır aralıklarla grev yaptığı ülkede hükümetin üzerindeki baskıyı arttıracağa benziyor. (SD)