*Tutuklu IŞİD'lilerin fotoğrafları: CBS/Thorsten Hoefle.
ABD ve Avrupa ülkeleri arasında son bir yılın başlıca tartışma konularından olan Suriye'nin kuzeyindeki tutuklu IŞİD üyeleri meselesi, Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı "Barış Pınarı Harekatı" ile yeni bir boyut kazanmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa'ya defalarca kendi ülkelerinden IŞİD'e katılan militanları geri almalarını söylediğini ancak bunun olmadığını belirtmiş, "IŞİD'liler artık Erdoğan'ın sorumluluğunda" demişti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, IŞİD'lilerle ilgili operasyon başladığından beri en net açıklamayı Cumartesi günü yaptı.
"Hiç üzülmesinler, göndereceğiz"
Soylu, 'Yakalananları kendi ülkelerine geri göndereceğiz. Biz kimsenin DAEŞ mensubunun oteli değiliz'' dedi ve "Ben ne yapayım senin teröristini, nereme koyayım" diye ekledi.
Soylu, bugün ise şu açıklamayı ekledi:"Hiç üzülmesinler, biz elimizdeki DEAŞ'lıları ister vatandaşlıktan çıkarsınlar, ister çıkarmasınlar ülkelerine göndereceğiz."
TIKLAYIN - Suriye'nin Kuzeyinde Durum Ne? IŞİD'li Sayısı Kaç?
"Bulundukları yerde yargılansınlar"
Euronews'e konuşan İngiltere ve Belçika yetkilileri Soylu'nun açıklamaları üzerine IŞİD mensupları konusundaki tutumlarının değişmediğini; en iyi çözümün örgüt üyelerinin bulundukları yerlerde yargılanması olduğunu kaydetti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından euronews'e yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Bizim önceliğimiz Birleşik Krallık'ta yaşayanların güvenliğidir. IŞİD için savaşanlar veya ona destek verenler, mümkün olduğu oranda suçlarını işledikleri bölgelerde yargılanmalıdırlar."
Bakanlık, IŞİD üyelerinin adalet karşısına çıkmaları için uluslararası ortaklarla yakın bir şekilde çalıştıklarını belirtti.
Belçika: En az riskli çözüm...
Belçika Dışişleri Bakanlığı da euronews'e yaptığı açıklamada IŞİD mensuplarının suç işledikleri yerde yargılanmaları gerektiğini vurguladı.
Bakanlık adına konuşan bir sözcü, "Bu, adil şartlar altında ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde yapılmalı. Müzakerelerimiz sürüyor ve Belçika olarak sanıklarının haklarının korunarak toplumumuz için en az risk taşıyacak çözümün bu olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
80 ülkeden 41 bin kişi katıldıBirleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 100 ülkeden 40 binden fazla kişi, Suriye veya Irak'a giderek IŞİD'e katıldı. BBC Türkçe'nin aktardığı Londra'daki King's College'da Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi'nin Temmuz 2018'de yaptığı bir çalışmaya göre ise 80 ülkeden toplam 41 bin 490 kişi, doğrudan IŞİD'le bağlantılı. Ülkelere göre sıralama şöyle: 7 bin 252 kişi Doğu Avrupa, 5 bin 965 kişi Orta Asya, 5 bin 904 kişi Batı Avrupa, 1.063 kişi Güneydoğu Asya, 1.010 kişi Doğu Asya, 753 kişi Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda, 447 kişi Güney Asya, 244 kişi ise Sahraaltı Afrika. |
(PT)