Londra'daki protestolardan: "Mülteciler buraya hoş geldi" (Fotoğraf: AA-Arşiv)
İngiltere'nin ülkeye "yasadışı yollarla girmiş bazı sığınmacıları" Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderme planı bu ay başlıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ruanda ile imzalanan 120 milyon sterlinlik anlaşma kapsamında havayoluyla ilk sınırdışı işleminin 14 Haziran'da yapılacağını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanlığı, hayatlarını güven içinde yeniden inşa edebilecekleri Ruanda'ya gidecek kişilere yönelik resmi geri gönderme belgeleri hazırlanmaya başlandı" dendi.
Fakat söz konusu anlaşma, açıklandığı günden bu yana ülkedeki hak örgütlerince eleştiriliyor. The Guardian'ın aktardığına göre, hak savunucuları Ruanda geri gönderme politikasına tabi olan kişilerin gerekli yasal danışmanlık ve ruh sağlığı desteğine erişimi olmadığı konusunda uyarıyor.
Gazetenin aktardığına göre, çocuk yaşlarda İngiltere'ye gelen Afganistanlı bir erkek Ruanda'ya sınır dışı edileceğini öğrendikten sonra intihar etmeye çalışmıştı. 32 yaşındaki Hakim Khan, Brook House geri gönderme merkezinde tutulmaktansa "ölmeyi yeğlediğini" söylemişti.
İngiltere İçişleri Bakanlığı ise konu ile ilgili açıklamasında, Ruanda'ya gönderilecek kişilerin süreci "tam anlamıyla anladığından emin olmak için" kişiler ile diyalog halinde olunduğunu ve sınırdışı uçuşundan önce söz konusu kişilere "gerekli desteğin" sağlandığını ifade etti:
"Ruanda'ya vardıklarında beş yıla kadar eğitim, konaklama ve sağlık hizmetleri de dahil cömert bir destek paketi onları bekliyor. İngiltere, bu ortaklık kapsamında aynı zamanda Ruanda'nın ekonomik kalkınması ve büyümesi için ilk etapta 120 milyon sterlin yatırım yapıyor."
TIKLAYIN - İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı nereden çıktı?
Ne olmuştu?
İngiltere ülkeye "yasadışı yollarla girmiş bazı sığınmacıları" 120 milyon sterlinlik bir anlaşma ile Ruanda'yi göndermeyi planladığını açıklamıştı.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel Ruanda hükümeti ile imzalanacak anlaşma için 14 Nisan'da başkent Kigali'ye giderken, konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson da söz konusu planın "tüm sığınmacıları değil, yalnızca bazılarını kapsayacağını" duyurmuştu.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta bu bağlamda Ruanda'nın başkenti Kigali'de söz konusu planı içeren "Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklık Anlaşması"nı imzaladı.
Fakat plan hem İngiltere'deki halk, muhalefet partileri ve siyasetçilerce hem de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlarca tepkiyle karşılandı.
İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya gönderme planı, ülkenin başkenti Londra'da da protesto edildi. İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanan pek çok kişi göçmen ve mülteciler lehine slogan attı. (SD)