İngiliz parlamentosu anlaşmasız Brexit’in engellenmesi için verilen teklifi kabul etti.
İngiliz parlamentosu Brexit anlaşması için verilen yedi önergeyi dün gece (29 Ocak 2019) tartıştı.
Parlamentodaki oturumda İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit anlaşmasını Avrupa Birliği ile yeniden müzakere etmek için destek aradı.
Yedi önergeden "anlaşmasız Brexit'in engellenmesi" ve "Kuzey İrlanda'da backstop yerine başka alternatifler" bulunmasını talep eden iki teklifler kabul edildi. Diğer beş önerge ise reddedildi.
Bağlayıcı değil ama baskı yapan bir karar
Kabul edilen ilk teklif, Muhafazakar Parti Milletvekili Dame Caroline Spelman ve İşçi Partisi Milletvekili Jack Dromey'nin teklifi oldu.
310'a karşı 318 oyla kabul edilen bu teklif Başbakan Theresa May'in AB ile herhangi bir anlaşmaya varmadan 29 Mart'ta Avrupa Birliği'nden ayrılmamasını talep ediyor.
Teklifte “Parlamento İngiltere'nin AB'den ayrılık anlaşması ve gelecekteki ilişkilere dair bir çerçeve olmaksızın ayrılmasını reddeder” ifadesi yer alıyor.
Teklif İngiliz Parlamentosu'nun Şubat sonuna kadar herhangi bir Brexit anlaşmasına onay vermemesi halinde hükümetin AB'den Brexit tarihini ertelemeyi talep etmesini öngörüyor.
Teklifin hükümeti bağlayıcı niteliği bulunmuyor ancak hükümet üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.
Theresa May: Ayrılığı durdurmaya yeterli değil
İngiltere Başbakanı Theresa May, destek verdiği Brexit önergesinin parlamentoda kabul edilmesinin ardından milletvekillerine hitap etti.
“Bu gece parlamentonun çoğunluğu tedbir maddesinin değiştirildiği bir Brexit anlaşmasına destek vereceğini söyledi.
“Görülüyor ki parlamentoda AB'den bir anlaşmayla ayrılmaya destek verecek dikkate değer ve sürdürülebilir bir çoğunluk var.
"Anlaşmasız ayrılmamamız gerektiğine katılıyorum. Ancak anlaşmasız ayrılığa karşı çıkmak onu durdurmaya yeterli değil”.
Theresa May, iki hafta önce Brexit anlaşması teklifinin Parlamento'da reddedilmesinin ardından muhalefet partileriyle görüşmüş, Corbyn ise görüşme için ön şartı olan anlaşmasız Brexit seçeneğinin masadan kaldırılması gerçekleşmediği için görüşmeyi reddetmişti.
AB’den yeni teklife yanıtlar
Oylamanın ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'nin AB'den bir anlaşma olmadan çıkma seçeneğini masadan kaldırmasına sevindiğini söyledi ve ekledi:
"Mevcut anlaşma Brexit'in düzenli bir şekilde gerçekleşmesinin tek yolu, backstop da bu anlaşmanın bir parçası ve anlaşma yeniden müzakereye açık değil. AB Konseyi'nin Aralık ayındaki buluşmasında bu konuda çok net mesajlar verildi.
"Eğer İngiltere'nin Brexit sonrası ortaklığa dair fikirleri değiştiyse, bunu siyasi deklarasyona, deklarasyonun prensiplerine ters düşmeyecek bir şekilde ekleyebiliriz.
"İngiltere Brexit müzakerelerini uzatmayı talep ederse bunu değerlendirmeye ve oybirliği ile karar vermeye hazırız.
"Anlaşmasız Brexit de dahil olmak üzere her seçeneğe dair hazırlıklarımıza devam edeceğiz."
AB Konseyi Sözcüsü Preben Aaman ise “Tedbir maddesi ayrılık anlaşmasının bir parçasıdır, anlaşma müzakereye açık değildir. Ayrılık Anlaşması, İngiltere'nin AB'den anlaşmalı olarak ayrılması için en iyi ve tek yol olmaya devam etmektedir”.
Backstop nedir?"Backstop" esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık'ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor. Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere'de anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık'ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor. En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyeti'nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti'nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016'daki referandumda Brexit'e karşı çıkan İskoçya'da 2014'ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallık'ın parçalanması. İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB'yi hem İrlanda Cumhuriyeti'ni hem de Kuzey İrlanda'daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor. Brexit sürecinin bugün itibarıyla çeşitli senaryolara açık olmasının en önemli nedeni de bu. (Kaynak: BBC Türkçe) |
(HK)