Fotoğraf: Sınır dışı operasyonunu durdurmak için mücadele eden aileler ve eylemciler/@followMFJ
İngiltere İçişleri Bakanlığı sığınma başvuruları reddedilen ve bugün sınır dışı edilmeleri beklenen 30 Iraklı Kürt'ü Erbil'e geri götürmeye hazırlanan uçak seferini iptal etti.
EuroNews'un haberine göre, Bakanlığın bu tür uçuşları iptal etmesi hayli olağandışı bir durum olarak tanımlanıyor. Kimi uçakların yalnızca bir ya da iki kişiyle bile havalandığı biliniyor.
Uçuşa hazırlık sonrasında tutuklanan onlarca Iraklı'nın doğdukları ülkeye geri dönmeleri halinde hayatlarının tehlikede olacağını belirttiği ve şiddetli stres altında olduğu ifade edildi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'e doğru planlanan uçuşun iptalinin güvenlik gerekçesiyle alındığı bildirildi, ancak The Guardian gazetesi, bakanlık sözcüsünün operasyonel sebeplerle yorum yapamayacağını söylediğini aktardı.
Movement for Justice:
"İade planı yasadışı ve korkunç derecede haksız"
Uçuşun iptal edilmesi için kampanya yürüten Movement for Justice (Adalet için Hareket) adlı sivil toplum örgütünden Karen Doyle "Tutuklular ve aileleri manşet ve bölücü göçmenlik karşıtı gündem arayışı nedeniyle gereksiz bir işkenceye maruz bırakıldı" dedi. Doyle bu tür toplu sınır dışı planlarının "pahalı, işlemez, çoğunlukla yasadışı ve korkunç derecede haksız" olduğunu belirtti.
İçişleri bakanı ve göçmenlik politikası eleştiriliyor
Detention Action (Tutuklama Eylemi) adlı sivil toplum kuruluşu direktörü Bella Sankey "Bu acımasız kitlesel sınır dışı operasyonu"nun iptal edilmesinin "aileleri parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak olan babalar, anneler, çocuklar ve torunların içini ferahlatacağını" söyledi.
Sankey sosyal medyadan yaptığı paylaşımda İçişleri Bakanı Priti Patel'e de eleştiri yönelterek bu olayın bakanın ucuz politikalar peşinde koştuğunu gösterdiğini belirtti ve temel insan haklarına ve uluslararası diplomasiye saygı duymamakla suçladı.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü iptal öncesinde tasarlanan iadeyi savunarak "Yabancı suçluları ve Birleşik Krallık'ta kalma hakkı bulunmayanları ülkeden uzaklaştırdığımız için özür dilemeyeceğiz." demiş ve bunun "kamu hakları uzmanlarının beklentisi" olduğunu ve bu nedenle "düzenli olarak farklı ülkelere uçaklar kaldır[makla]" öğünmüştü.
Sözcü Bakanlığın "ülkede bulunmaya hakkı olmayanların nakil işlemlerini hızlandıracak" bir reform peşinde olduğunu da eklemişti.
IKYB Yetkilisi: Bize iade listesi verilmedi
The Guradian gazetesinin konuştuğu bir IKYB yetkilisi iades planlananların listesini talep etmelerine rağmen alamadıklarını. İadesi söz konusu olan kişilerin adları ve neyle suçlandıklarını içermesi gereken listenin Irak merkezi hükümeti üzerinden gelmesi gerektiği halde, Bağdat'a da böyle bir listenin ulaşmadığını söyledi.
İade girişiminin Nisan'da IKYB Başbakanı Mesrur Barzani'nin Londra' seyahati sonrasına denk gelmesine dikkat çeken yorumcular; geri göndermenin bu yıl sonuna doğru Kürdistan'da yapılması beklenen seçimlerde yurt dışı muhalefetin sesinin kesilmesine yönelik bir taleple bağlantılı olabileceğini tartışıyorlar.
AİHS toplu sınır dışıları yasaklıyor
İngiltere Dışişleri Bakanlığı "ülke genelinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve diğer terörist ve milis gruplardan gelebilecek yüksek adam kaçırma tehdidi bulunduğunu" belirtilerek Irak'a yönelik bütün seyahatlere karşı uyarıyor.
Uluslararası özel hukukun geri göndermeme ilkesi sığınmacıların ırk, din, milliyet, belli bir sosyal gruba veya politik görüşe mensubiyetlerine dayalı muhtemel zulüm tehlikesi ile karşılaşacakları ülkelere gönderilmesini engelliyor. Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi (AIHS) de, insanların toplu şekilde sınır dışı edilmesini yasaklıyor.
(AEK)