Financial Times gazetesinden James Blitz, "Avrupa Birliği gücü milletvekillerine verdi" başlıklı analiz yazısında "29 Mart, 2019 Cuma gününü unutun. Geçtiğimiz iki senedir, bu gün herkesin takviminde Brexit Günü olarak kırmızı kalemle yuvarlak içine alınmıştı. Şimdi, herhangi bir Cuma günü sıradan olacak" ifadelerini kullandı.
Britanya, o gün Avrupa Birliği'ni ne sistemli bir Brexit ile ne de bloktan dışarı çıkarak terk etmeyecek.
Onun yerine, dün akşamki AB toplantısının akabinde, Brexit konusunda iki farklı tarih seçeneği belirdi.
22 Mayıs seçeneği
Bunlardan birincisi 22 Mayıs, İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı ve Avam Kamarası'nda iki kez reddedilen anlaşma gelecek hafta üçüncü oylamada vekiller tarafından kabul edilirse, İngiltere'nin birlikten çıkış tarihi 22 Mayıs 2019 olacak.
23 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir gün önce birlikten ayrılarak geçiş sürecini başlatmış olacak.
12 Nisan seçeneği
Tekrar yapılacak Brexit anlaşması oylamasını Avam Kamarası üçüncü kez reddederse İngiltere için Brexit konusundaki karar tarihi 12 Nisan 2019 olacak.
İngiltere'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıp katılmayacağını bu tarihe kadar AB'ye bildirmesi, özetle Brüksel'e ne yapması gerektiğini net olarak bildirmesi gerekiyor.
Bu seçenek altında başka bir seçenek daha barındırıyor. Londra, AB'den daha uzun bir erteleme talep edebilir ve koşullar altında Avrupa Parlamentosu seçimlerine de katılabilir.
Bir ihtimal daha var
Öte yandan Brexit sürecinin durdurulması ise teknik olarak son derece basit. İngiltere Başbakanı'nın Brüksel'e Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini işletme kararını geri aldıklarını belirten bir mektup yazması ve Avrupa Parlamentosu'nun da bu talebi salt çoğunluk ile kabul etmesi yeterli.
Ancak May, dün Brüksel'de yaptığı konuşmanın ardından bu konudaki netliğini korudu ve bunun söz konusu olmayacağını söyledi.
Muhafazakar Parti'nin yanı sıra İşçi Partisi'nin de ikinci bir referandum olmadan bu seçeneğe sıcak bakmayacağı düşünülüyor.
Yeni bir referandum yapılması için Independent gazetesi tarafından başlatılan "Son söz" (Final Say) kampanyası kapsamında 1 milyon 75 bin, "Halkın Oyu" (People's Vote) platformunun yaptığı kampanyada ise 337 bin imza Aralık ayında parlamentoya sunulmuştu.
(PT)
*Kaynak: Financial Times, Independent, BBC.