*Görsel uygulama: bianet.
Associated Press (AP) haber ajansı İngiltere seçimlerini ülkenin havasına benzetiyor, "anlık yağmur ve fırtına patlamalarıyla birlikte soğuk ve donuk".
Ülkede bu seçimlerin sonucu sadece iktidarın kimde olacağını değil Avrupa Birliği ve İngiltere arasındaki ilişkinin ve dolayısıyla milyonlarca kişinin ve binlerce sektörün geleceğini de belirleyecek.
Seçim sonucuna göre ya kesin bir ayrılık ya da ikinci bir referandum ve bunun sonucunda büyük olasılıkla ilişki tazeleme olacak.
Anketler ne diyor?
Son anketler, Başbakan Boris Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakalarının Jeremy Corbyn liderliğindeki ana muhalefet İşçi Partisi'nin önünde olduğunu söylüyor.
Ancak aradaki oran farkının yüzde 12'lerde yüzde 6'lara gerilemesi sürpriz beklentisini artıyor, buna özellikle İngiltere'deki bu seçimin ülkenin geleceğini belirleyeceğini hesaba katan bazı analistler sonucun öngörülemez olduğunu düşünüyor.
Köpekler oy kuyruğunda
Öte yandan oy verme işleminin sürdüğü saatlerde Twitter'de #dogsatpollingstation hashtag'i ilk sıralara yükseldi. Oy güvenliği ve hayvan haklarına gönderme yapan etikette oy merkezleri önünde bekleyen binlerce köpek fotoğrafı paylaşıldı.
Thrilled to report an exceptional (and very good) turn out at Dulwich Village Polling #dogsatpollingstations pic.twitter.com/gaBtYOfB71
— Kate Turner (@Kate_Turnr) December 12, 2019
"Oyunuz hiç bu kadar önemli olmamıştı"
İngiltere'deki gazetelerin manşetleri bugün ikiye bölünmüş durumda. Bulvar gazetesi The Sun "Save Brexit Save Britain" (Brexit'i koru, Britanya'yı koru) başlığıyla çıkarken, Daily Mail Boris Johnson'ın "Oyunuz hiç bu kadar önemli olmamıştı" sözlerini manşete taşıdı.
The Guardian gazetesi İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn manşetiyle çıktı, Independent gazetesi ise "Britanya'nın geleceği: Siz karar verin" başlığı attı.
Bugünden çıkabilecek üç farklı sonuç var
1. Boris Johnson ve Muhafazakarlar kazanırsa
Brexit'in en kuvvetli savunucularından Boris Johnson liderliğindeki muhafazakarların çoğunluğu elde etmesi halinde İngiltere Avrupa Birliği'nden 31 Ocak'ta, üstelik Johnson'ın tartışmalı anlaşmasının koşulları ile ayrılacak.
Ardından ayrılık için Aralık 2020'ye kadar sürecek bir geçiş süreci başlayacak.
Euronews'tan Sertaç Aktan'ın haberine göre bu süreçte İngiltere-AB ilişkileri varolan şekliyle devam edecek ve ticaret anlaşması gibi konular tartışılacak.
Bir sonuca varılmazsa Aralık 2020'de İngiltere-AB ilişkileri Dünya Tücaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla sürecek.
2. İşçi Partisi kazanırsa
İşçi Partisi çoğunluğu elde eder ve sandıktan bir anlamda sürpriz çıkarsa, İngiltere kıl payı farkla "evet" oyu çıkan Brexit sürecini durdurma şansına sahip olacak.
İlk aşamada altı ay uzatma talep edilecek ve ikinci bir Brexit referandumu yapılacak.
Ancak bu seçenek de politik etik açısından 'demokrasi dışına çıkma' tartışmalarını beraberinde getiriyor.
Yapılan bir seçimin tekrarlanmasıyla ilgili etik tartışmalara karşı çıkanlar ise Brexit'in bu haliyle zaten form değiştirdiğini, tartışmaların çıkmaza girdiğini savunuyor.
3. Kimse tek başına kazanamazsa
Koalisyon hükümeti veya istifa etmek için ilk adım hakkı Boris Johnson'ın olacak.
Johnson istifa ederse bu kez hükümeti kurma görevi Corbyn'e geçecek. Corbyn İskoç Ulusal Partisi ve Liberal Demokratları koalisyon kurmaya veya azınlık hükümetine güven oyu vermeye ikna edebilirse o zaman İşçi Partisi iktidara gelecek ve yine ikinci referanduma gidilecek.
Johnson çoğunluğu tek başına elde edemezse ikinci seçenek azınlıktaki muhalif partilerle sandalye sayısını tamamlaması. Bu seçenek de ülke için en belirsiz senaryolardan biri olarak duruyor.
Brexit süreciBirleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, kısaca Brexit, çeşitli kişiler, çıkar grupları ve siyasi partiler tarafından Birleşik Krallık'ın 1973'te Avrupa Birliği'nin önceli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmasından beri yürütülen bir siyasi hedef. Avrupa Birliği'nden ayrılma hakkı, Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesi ile tüm üye ülkelere tanınıyor. Bu konudaki ilk referandum 1975'te yapıldı, seçmenlerin yüzde 67'si üyeliğin devam etmesi yönünde oy kullandı. 2016'da bir kez daha referanduma gidildi ve seçmenlerin yüzde 52'si Avrupa Birliği'nden çıkılması yönünde oy verdi. Ancak "çıkılsın", "çıkılmasın" oranının yakınlığı ve sonrasında AB ile varılan anlaşmanın "çıkma" taraftarları tarafından da desteklenmemesi yeni referandum çağrılarını arttırdı. |
(PT)