İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bu hafta Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono'nun Londra ziyaretinde yanında getirdiği Fukuşima'da üretilen şeftali suyunu bölgedeki tarım ürünlerinin insan sağlığı üzerinde bir tehlikesi olmadığını kanıtlamak amacıyla içti.
Şeftali suyunu diken Johnson, bu eylemi sırasında poz da verirken "Çok iyi" dedi. O anları cep telefonuyla görüntüleyen Japon bakan Taro Kono ise Johnson'un şeftali suyu içiş anını Twitter'dan paylaştı.
British FM Boris Johnson drinking peach juice from Fukushima, showing the products from Fukushima are safe. pic.twitter.com/1QJyC9FmQB
— KONO Taro (@konotaromp) 14 Aralık 2017
Japon Bakan Twitter'dan paylaştığı videoya "İngiltere Dışişleri Bakanı Fukuşima'dan getirtilen şeftali suyunu içti, Fukuşima'dan gelen ürünlerin güvenli olduğunu kanıtlandı" notu düştü.
Japon siyasiler de yapmıştı
ABD ve Çin dahil 20'den fazla ülkenin Fukuşima bölgesinden ithal edilebilecek ürünlere yönelik kısıtlamaları sürüyor. Avrupa Birliği ise bölgeden deniz ve tarım ürünlerinin ithalindeki kısıtlamaları yumuşatacağını açıklamıştı.
Japon politikacılar Fukuşima'da üretilen ürünlerin "güvenli olduğunu" göstermek için bölgeden gelen su ve besin malzemelerini kameralar önünde tüketmişti.
Hatta 2011 yılında milletvekili Yasuhiro Sonoda santralindeki reaktörlerden çıkarılan dezenfekte edilmiş suyu içmişti.
"Azıcık radyasyon kemiklere yararlıdır" yılları
Johnson'ın eylemi Çernobil faciasını hatırlatması akıllara tabii ki dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral'i getirdi. Objektiflerin karşısına geçip, "Dinine, imanına inanan radyasyon var, demez" çayını 'fondipleyen' bakan, bundan 6 ay sonra radyasyonun varlığını kabul etmiş, ancak düzeyinin zararsız olduğunu söylemişti.
Hatta dönemin Başbakanı Turgut Özal dan "Radyoaktif çay daha lezzetlidir", darbe döneminin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den de "Azıcık radyasyon kemiklere yararlıdır" demişti.
Aral, yıllar sonra verdiği bir açıklamada çay içmesini Özal'ın "İç de millet rahatlasın" şeklinde kendisine telkin ettiğini kaydetmişti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1982-1992 yılları arasında bölgede kan kanseri oranında yüzde 286, kemik iliği kanseri oranında yüzde 250 ve çocukluk çağı kanserlerinde yüzde 250 oranında artış tespit etti. Hopa'da Türk Tabipler Birliği tarafından Çernobil'in etkileriyle ilgili yapılan çalışmaya göre 2003-2006 yılları arasındaki ölümlerin yüzde 47.9'u kanser nedeniyle gerçekleşti. (PT)
*Kaynak: Telegraph