“İngiltere halkının görüşlerini yansıtan İngiltere Parlamentosu'nun müdahale istemediği açık. Ben de buna uygun hareket edeceğim.”
İngiltere Başbakanı David Cameron, dün gece Avam Kamarası’nda yapılan oylamanın sonucunun açıklanmasının ardından bunları söyledi.
BBC’nin haberine göre, Parlamento, "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek, ABD’nin yöneteceği bir tepki verilmesi" konulu hükümet önergesini, 272'ye karşı 285 oyla reddetti.
İktidardaki Muhafazakar Parti’den 30 vekil ile koalisyon ortağı Liberal Demokratlar’dan dokuz milletvekili de ret oyu verdi.
Tezkere oylaması haftaya
ABD hükümeti oylamanın ardından, “en yakın müttefik ve dostlarımızdan İngiltere ile istişareye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Savunma Bakanı Philip Hammond ise oylamanın sonucuna tepki gösterdi. BBC Newsnight programına katılan Hammond, “2003’teki Irak savaşı, Ortadoğu’daki askeri müdahaleler konusunda halkın görüşünü ‘zehirledi.’ Ama tabii İngiltere’nin bu kararı diğer ülkelerin hareketlerini engellemez.” dedi.
Suriye'ye askeri müdahale konusunda İngiltere hükümetin siyasi yetki almasıyla ilgili ikinci oylamanın ise gelecek hafta yapılması öngörülüyor.
ABD: Nasıl bir müdahale?
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de Başkan Barack Obama’ya açık mektup yazarak Suriye’ye olası müdahale konusunda daha fazla bilgi edinilmesi gerektiğini ifade etti.
Boehner’in internet sitesinden yayınladığı mektupta, askeri müdahalenin yasal zemininin nasıl sağlanacağını konusundaki endişelerini de dile getirdi.
Kongre üyelerinin de destek verdiği mektupta Obama’nın müdahalenin kapsamını açıklaması gerektiği ifade edildi.
Fransa: BM’yi bekleyelim
Fransa Parlamentosu da Suriye konusunu 4 Eylül’de tartışacak.
Bloomberg’in haberine göre, Fransa Hükümet Sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem “Harekete geçmeden önce kanıta ihtiyacımız var” dedi.
Vallaud-Belkacem, Suriye’deki kimyasal silah kullanımını inceleyen Birleşmiş Milletler heyetinin incelemelerinin 2-3 güne tamamlanacağını, bu araştırmanın sonucunun beklenmesi ve ayrıca BM Güvenlik Konseyi’ndeki ülkelerin onayının alınması gerektiğini söyledi.
Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgelerde incelemelerini sürdüren BM heyeti cumartesi günü Şam’dan ayrılacak.
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Carba ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da “Siyasi çözüm için gereken yapılmalı. Bunun için muhalifler özellikle askeri açıdan gerekli güce sahip olup, tek alternatif olarak ortaya çıkmalı” diye konuştu.
Rusya savaş gemisi gönderiyor
Reuters, Interfax’a dayandırarak verdiği haberinde, Rusya, Akdeniz’e denizaltısavar ve iki füze kruvazörü gönderiyor. Interfax’a göre, gemiler birkaç gün içinde yola çıkacak.
Interfax’a konuşan bir yetkili, “Doğa Akdeniz’deki gelişmeler donanma gücümüzde yeni ayarlamalar yapmamızı gerektirdi” dedi. (AS)