Zorla evliliklerle ilgili İngiltere ve Galler’de kabul edilen yeni kanun tasarısına göre, herhangi bir bireyi evliliğe zorlamak ve bu koşulları oluşturmak yeni ceza kanunu maddesi kapsamında değerlendirilecek.
2008’den beri mahkemeler bu tür evlilikleri önlemek için koruma kararı verebilme yetkisine sahipti. Ancak yeni kanunla beraber evliliğe zorlama resmen ‘suç’ başlığı altına girecek. Ceza kanunu kapsamına alınacak suçu işleyen kişi yedi yıla kadar hapis cezası alabilecek.
Kanun, yalnızca İngiltere ve Galler bölgesindeki vatandaşlara değil, yurt dışında yaşayan ve zoraki evlilik tehdidiyle karşı karşıya kalan İngiltere vatandaşlarını da koruma altına alıyor.
Sadece geçen yıl Birleşik Krallık ‘Forced Marriage Unit’ (Zorla Evlilikler Ünitesi) 1,302 başvuru almıştı. Başvuranların yüzde 82’si kadın, yüzde 18’i erkekti ve başvuranların yüzde 15’ini 15 yaşının altındaki çocuklar oluşturuyordu. İlgili başvuru sahiplerinin de yüzde 43’ü Pakistan, yüzde 11’i Hindistan ve yüzde 10’u Bangladeş asıllı olduğu belirtildi.
İçişleri Bakanı Theresa May, süregelen bu uygulamanın ‘her mağdur için bir trajedi’ olduğunu belirtti. May, uygulamanın Antisosyal Suçlar Düzenlemesi Kanunu altında cezalandırılacağını, ve amacın devletin varolan ve gelecekteki kurbanların hak ve özgürlüklerini güvence altına almak olduğunu belirtti. Başbakan Cameron 2012 yılında Guardian’a zoraki evliliklerin ‘modern kölelik bağlamında değerlendirildiğini’ söyledi.
Yeni kanunun ikinci maddesine göre, kişi üzerinde halihazırda olan zoraki evlilikten koruma kararını çiğneyen kişi için de beş yıla varan hapis cezası istenebilecek. Emniyet Müdürleri Derneği’nden Mak Chishty de bu kanunun polisin görevini de hafifleteceğini ekledi. Chisty, “Bu çok önemli bir adım. Çünkü ilk defa zorla evlilik kanunen ve resmen tanımlanıyor, kanunda cezası belirtiliyor. Böylece ilgili kişileri doğrudan mahkeme önüne çıkarma ve cezalandırma yetkisi doğuyor” diye konuştu.
İngiltere İçişleri Bakanlığı, zorla evlilikleri şöyle tanımlıyor: “Çiftlerin birinin ya da her ikisinin de rızası ve isteği olmadan; psikolojik, finansal, cinsel, fiziksel ve duygusal baskı ile evliliğe zorlanması.” (DG/ÇT)
* Dila Gürses bu haberi BBC ve The Guardian’dan bianet için Türkçeleştirdi.