İngiltere hükümeti altı aydan küçük kedi ve köpek yavrularının dükkanlarda ve ruhsatlı hayvan satıcıları tarafından satılmasını yasaklamaya hazırlanıyor.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre hayvan hakları kampanyaları tarafından savunulup hükümetten destek bulan öneriler yasalaştığında 6 aylıktan küçük kedi ve köpek yavruları ancak hayvan barınakları ya da doğrudan yetiştiricilerden alınabilecek.
Mevcut düzenlemeye göre ruhsat sahibi dükkanlar ve üçüncü şahıslar, kedi ve köpek üretimi yapılan çiftliklerden aldıkları yavruları satabiliyor.
Hayvan hakları savunucuları, üçüncü şahıslar ve dükkanlarda satılan yavruların annelerinden erken ayırılmasının, oradan oraya taşınmasının ve uygun olmayan koşullarda tutulmasının bir çok sağlık sorununa yol açabildiğine dikkat çekiyorlar.
Satış yasağı önerisini destekleyen Muhafazakar Parti hükümetinin Çevre Bakanı Michael Gove, "Hayvanların yaşam koşullarını tamamen gözardı eden insanlar bu sefil ticaretten artık kâr edemeyecekler" diye konuştu.
Hayvan koruma vakıflarından Blue Cross (Mavi Haç) Britanya'da her yıl 40 ila 80 bin köpek yavrusunun satıldığını tahmin ediyor.
İngiltere Çevre Bakanlığı verilerine göre, ülkede ruhsatla kedi ve köpek yavrusu satan dükkan ve şahıs sayısı 100'den az.
İngiltere'nin notu "A", Türkiye'nin "E"
Doğruluk Payı verilerine göre, İngiltere hayvan hakları konusunda en iyi durumda olan ülkeler arasında.
Türkiye’nin hayvan hakları konusunda notu “E” iken İngiltere’nin “A”.
Hayvan hakları için 14’ü aşkın kanun ve yasal düzenlemenin bulunduğu İngiltere’de hayvanlar “hissedebilen varlıklar” olarak kabul ediliyor ve hayvanlara eziyet, işkence, hayvan dövüşleri gibi durumlarda 20 bin pounda kadar para cezası ve 6 ay hapis cezası verilebiliyor.
Doğruluk Payı’nın “Türkiye ve Dünyada Hayvan Hakları” çalışması için tıklayın
Türkiye’de ise insanlar tarafından sahiplenilmeyen hayvanlara yönelik şiddet Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendiriliyor ve hapis cezası öngörülmüyor. Para cezası oranı da her yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca belirleniyor.
İnsanlar tarafından sahiplenilen hayvanlar ise “mal” olarak değerlendiriliyor ve bu hayvanlara karşı suç işleyen kişiler “mala zarar vermek”ten yargılanıyor.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu için tıklayın
TIKLAYIN - Hayvanları Koruma Tasarısı Ne Getiriyor? Hak Savunucuları Nasıl Yorumluyor?
TIKLAYIN - AKP Tarih Verdi: Hayvan Hakları Düzenlemesi Seçim Sonrası
(EKN)