"Mülteciler hoşgeldi" (Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - İtalya)
İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak, hükümetin "yasa dışı göç" ile mücadeleye ilişkin yeni planını açıkladı.
İngiltere parlamentosunda dün (13 Aralık) konuyla ilgili açıklama yapan Sunak, 5 maddelik planın detaylarını paylaştı.
Sunak, ülkeye "yasa dışı" yollardan gelenlerin "hızla geri gönderileceğini ve gelecek yılın sonuna kadar birikmiş sığınmacı yükünü ortadan kaldırmak için daha fazla personelin görevlendirileceğini" söyledi.
Buna göre, parlamento, 2023 yılının başlarında Manş Denizi'ni geçen göçmenlerin İngiltere'de kalmasını yasaklayacak bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Rishi Sunak, "İngiltere'ye yasa dışı yollardan girerseniz burada kalamazsınız. Hızla ya kendi ülkenize ya da sığınma talebinizin değerlendirileceği güvenli bir ülkeye geri gönderileceksiniz" dedi.
"Gelenlerin çoğu 'güvenli ülkeler'den"
İnsanların İngiltere'ye "yasa dışı" yollardan gelmesinin "haksızlık" olduğunu söyleyen Sunak, İngiltere'ye yasa dışı şekilde girmeye çalışanların büyük çoğunluğunun "güvenli ülkelerden" geldiğini ileri sürdü.
Sunak, "güvenli ülkelerden gelenlerin sığınma başvurusunda bulunarak iltica sisteminde yer almasını" da "haksızlık" olarak değerlendirdi:
"En çok ihtiyaç duyanlara sığınma sağlama konusunda gururlu bir geçmişimiz var. Cömertliğimizden kimse şüphe edemez.
"Fakat bugün bu cömertlikten yararlananların çoğu, doğrudan savaş bölgelerinden kaçanlar veya zulüm görme riski altında olanlar değil, küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçen insanlar."
5 maddelik planda ne ne var?
Bu bağlamda, "yasa dışı göçle mücadele" için 5 maddelik plan belirlediklerini kaydeden Sunak, ilk olarak Manş Denizi'ni geçen küçük tekneleri izlemek için kurulacak yeni birimde 700 personelin görevlendirileceğini bildirdi.
Sunak, İngiltere sınır görevlilerinin, Arnavutluk ile yapılan yeni anlaşma kapsamında bu ülkede görevlendirileceğini ve Arnavutluk'tan İngiltere'ye gelmek isteyen göçmenlerden gelen talepleri ele almak için 400 uzmandan oluşan özel bir birimin kurulacağını duyurdu.
İngiltere hükümetinin açıkladığı veriler, Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye gelen göçmenlerin büyük çoğunluğunu Arnavutluk vatandaşlarının oluşturduğunu ve son iki yılda bu sayının hızla arttığını ortaya koyuyor.
Sunak, kullanılmayan tatil parklarında, eski öğrenci yurtlarında ve ihtiyaç fazlası askeri tesislerde otellerde kalan ve konaklama bekleyen 10 bin sığınmacıya barındırma imkanı sağlayacaklarını belirtti.
Başbakan Sunak ayrıca, mültecileri Ruanda'ya gönderecek uçuşları yeniden başlatacaklarını, milletvekillerinin ülkenin sığınmacı kapasitesini belirlemek için yakın zamanda bir kota belirleyebileceğini duyurdu.
İngiltere İçişleri Bakanlığının Eylül'de açıkladığı veriler, 143 bin 377 sığınmacının başvurularına ilişkin kararın açıklanmasını beklediğini, bunlardan 100 binin ise 6 aydan uzun süredir beklediğini ortaya koymuştu.
"Hükümet için utanç verici bir gün"
İngiltere Başbakanı Sunak'ın açıkladığı bu beş maddelik "yasa dışı göçle mücadele" planı hak savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı.
Refugee Action (Mülteci Eylem) platformunun baş yöneticisi Tim Naor Hilton, Sunak'ın dün parlamentoda konuşma yaptığı günü "utanç verici bir gün" olarak tanımlayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu değişikliklerin çoğu acımasız, etkisiz ve kanunsuz. Üstelik bu değişiklikler sistemdeki gerçek sorunları çözmek için hiçbir işe yaramayacak." (SD)