*İngiltere basını manşetleri.
Türkiye saati ile 11 itibariyle İngiltere'deki 650 seçim bölgesinin 645'inde sonuçlar belli oldu. İngiltere basını çoktan Johnson'ın kesin zaferini ilan eden ilk baskılarını piyasaya sürdü.
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, bir sonraki genel seçimde partisinin başında olmayacağını açıklarken, İngiltere basını "Popülizm kazandı", "Noel Gecesi Kabusu" gibi başlıklarla çıktı. Gazete manşetlerinden önce ülkede şu anki durumun ne almana geldiğine bakalım.
Ülkede Brexit'in en büyük savunucularından Boris Johnson liderliğindeki Muhafazar Parti kesin olmayan sonuçlara göre 364 milletvekili çıkarıyor, Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 203 vekilde kalıyor.
Bu da İşçi Partisi'nin 1935'ten bu yana en kötü sonucu olması anlamına geliyor. Buna karşılık Muhafazakar Parti için ise "Demir Leydi" Margaret Thatcher'dan bu yana en büyük kazanım.
Theresa May "mutlu", İşçi Partisi lidersiz
Brexit müzakerelerinde sonuç elde edemeyince istifa eden eski Başbakan Theresa May ise Boris Johnson'ın zaferinden mutlu olduğu yönünde bir açıklama yaptı.
Bununla birlikte İşçi Partisi lideri Corby'nin de "İşçi Partisi için çok hayalkırıklığı yaşanan bir gece" sözleriyle bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını açıklaması beklenen bir gelişme oldu.
"Boşanma" kesinleşti, ayrılık nasıl olacak?
- Dünkü seçimlerden çıkacak üç farklı senaryo ve buna bağlı olarak Avrupa Birliği (AB) ile "boşanmanın" kesinleşmesi ya da "bir kez daha deneme" seçenekleri vardı. Ancak muhafazakarların çoğunluğu kazanması ayrılığı netleştirdi.
- Boris Johnson liderliğindeki muhafazakarların çoğunluğu elde ettiği için İngiltere Avrupa Birliği'nden 31 Ocak'ta, üstelik Johnson'ın tartışmalı anlaşmasının koşulları ile ayrılacak.
- Ardından ayrılık için Aralık 2020'ye kadar sürecek bir geçiş süreci başlayacak.
- Bu süreçte İngiltere-AB ilişkileri varolan şekliyle devam edecek ve ticaret anlaşması gibi konular tartışılacak.
- Bir sonuca varılmazsa Aralık 2020'de İngiltere-AB ilişkileri Dünya Tücaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla sürecek.
İngiltere basını: Hayalkırıklığı, "kabus" başlıkları
The Daily Telegraph: Demir Leydi'den beri en büyük zaferleri
Ülkenin önde gelen gazetelerinden The Daily Telegraph, Boris Johnson ve köpeğinin fotoğrafıyla verdiği birinci sayfasında, Muhafazakar Parti'nin kazanımını Demir Leydi lakaplı Margaret Thatcher'dan beri en büyük zafarleri olarak yorumladı.
Gazete, İşçi Partisi'nin inisiyatif alamamasını eleştirirken, sandığa giden kesimin Brexit yanlıları ve demografik olarak yaşlı vatandaşların olduğun yazdı.
Independent: Popülizm kazandı
Bugün, ağırlıklı olarak Brexit karşıtı olan muhalif basın hayal kırıklığı başlıklarıyla çıktı. İkinci bir referandumu savunan ve hatta bunun için imza kampanyaları yürüten Independent gazetesi Johnson'ın silüetini paylaşarak "Popülizm kazandı" başlığı attı.
Dünyada artan popülizm ve sağın yükselişine vurgu yapan gazete, mülteci korkusu ve ekonomik kaygıların, sandığa özellikle Brexit yanlısı yaşlı kesimin gitmesini seçim sonucunun sebebi olarak gösterdi.
Daily Mirror: Noel Gecesi Kabusu
Bulvar gazeteleri sınıfına giren Daily Mirror, yaklaşan Noel'in de altını çizdi ve Tim Burton'ın ünlü filmi "Nightmare Before Christmas" (Noel Gecesi Kabusu) başlığıyla çıktı.
Gazete, Johnson'ın aldığı oy oranını "Büyük zafer" yorumuyla verdi, ancak kabus vurgusuyla duruşunu değiştirmedi.
The Sun: Köpekler kazandı
Muhafazakar Parti'yi destekleyen bulvar gazetesi The Sun ise Johnson ve köpeğinin oy kullanmaya giderken fotoğrafını paylaştı. Seçim günü Johnson yanlıları köpeklerle seçime giden fotoğraflarını sosyal medyada yaymıştı.
Gazete "olması gerekenin olduğu" yorumunu yaptı.
The Guardian: Gerçek bir değişim zamanı
Gazete, "Johnson büyük çoğunluğu sağlarken, İşçi Partisi eridi" başlığıyla çıktı. Johnson'ın Brexit anlaşmasını Noel'den önce kabul ettirmek istediğini yazan The Guardian, Liberaller'in de vekil kaybetmesi sebebiyle muhalefetin bir değişime ihtiyacı olduğunu, bundan sonrasının İngiltere için her halükarda "gerçek bir değişim" olacağını vurguladı.
Brexit süreciBirleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, kısaca Brexit, çeşitli kişiler, çıkar grupları ve siyasi partiler tarafından Birleşik Krallık'ın 1973'te Avrupa Birliği'nin önceli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmasından beri yürütülen bir siyasi hedef. Avrupa Birliği'nden ayrılma hakkı, Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesi ile tüm üye ülkelere tanınıyor. Bu konudaki ilk referandum 1975'te yapıldı, seçmenlerin yüzde 67'si üyeliğin devam etmesi yönünde oy kullandı. 2016'da bir kez daha referanduma gidildi ve seçmenlerin yüzde 52'si Avrupa Birliği'nden çıkılması yönünde oy verdi. Ancak "çıkılsın", "çıkılmasın" oranının yakınlığı ve sonrasında AB ile varılan anlaşmanın "çıkma" taraftarları tarafından da desteklenmemesi yeni referandum çağrılarını artırmıştı. |
(PT)