380'den fazla kuruluşun oluşturduğu İngiltere için Çocuk Hakları Birliği (CRAE) bugün yayınladığı raporda hükümetin 2002'de Birleşmiş Milletler'in çocuk haklarıyla ilgili yaptığı tavsiyelerin çerçevesinde çok kısıtlı bir ilerleme sağladığını söyledi.
Rapora göre, son bir yılda BM'nin belirlediği 78 hedeften sadece 10'unda çocuklar için daha fazla koruma sağlandı.
CRAE koordinatörü Carolyn Willow "Bu rapor çocuk hakları konusunda kış uykusuna yatan hükümet için uyanma çağrısı olmalı" dedi.
Britanya hükümetinin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde sunacağı rapor 2008 sonbaharında değerlendirilecek.
Yoksulluk, ayrımcılık, çocuk adalet sistemi...
ÇHS'nin çocukları her anlamda koruduğunu, özellikle de mülteci çocuklar ya da kanunla muhalefet halindeki çocuklar gibi zor koşullarda bulunanlara korumalar getirdiğini vurgulayan örgüt, hükümetin bu alandaki eksikliklerini kısaca şöyle sıraladı:
- Sözleşmenin kamuoyuna tanıtımı konusunda hiçbir şey yapılmadı.
- Britanya dünyanın en zengin dördüncü ülkesi ama çocukların üçte biri yoksul; dahası, eşitsizlikler artıyor. En iyi koşullarda doğan bir çocuk yoksul bir çocuktan ortalama 13 yıl daha fazla yaşıyor.
- Hükümet, yasada şiddete karşı yetişkinlere tanınan korumayı çocuklara vermeyeceğini açıkladı. Oysa 17 Avrupa ülkesinde çocuklar ev içindeki her türlü şiddetten korunuyor.
- Çingene ve Roman çocuklar en kötü eğitime maruz bırakılıyor. Lise sonunda yapılan sınavda onların ortalamaları belirgin biçimde düşük; ayrıca okuldan ayrılmaya sekiz kat daha fazla eğilimliler.
- Britanya, hemen tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla çocuğu cezaevlerine koymuş durumda –yaklaşık 3 bin çocuk. 2004'te iki çocuk özgürlükleri kısıtlanmışken öldü fakat hükümet çalışanların yetkilerini artırdı. Bu değişiklikten sonra 2006'da 44 çocuk kelepçelendi. Cezaevindeki 10 çocuktan sadece ikisi adil yargılanacaklarını düşünüyor.
- İltica başvurusunda bulunan ailelere daha az olanak tanınıyor ve herhangi bir yargı denetimine tabi olmayan merkezlerde tutuluyorlar. Ülkeye ailesi olmadan ya da iltica için gelen çocuklara bakım ve koruma sırasında ikinci sınıf insanmış gibi davranılıyor.
"Hükümet koruyacağı çocukları seçemez"
Örgüt, çocukların fikirlerini açıklama ve katılım hakkı, uluslararası çocuk cinsel sömürüsü konusunda kaydedilen ilerlemeler yaşandığını ekledi ve parlamentoda Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu kurulmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Willow, "Uluslararası hukuk, savaş ya da iç güvenlikle olduğu kadar çocuk haklarıyla ilgili konularda da hükümeti bağlar. Britanya ÇHS'yi 1991'de imzaladı. Bakanlar hangi çocukları koruyup hangilerini korumayacaklarını seçemezler. Yasal olarak, sözleşmenin tamamını uygulamakla ve ahlaken de BM tavsiyelerini hayata geçirmekle sorumlular" dedi. (EÜ/NZ)