Başbakanlık Ofisi 10 numara önünde hükümetin çıkarmaya hazırlandığı grevleri kısıtlayıcı yasaya karşı protestolar. (Foto: Raşid Necati Aslım / AA)
Birleşik Krallık'ta 300 binden fazla üyesi bulunan ve hemşireleri temsil eden Kraliyet Hemşirelik Koleji (RCN) dün (16 Ocak) bir açıklama yaparak şubat ayında iki gün daha iş bırakacaklarını duyurdu.
Sendika, İngiltere ve Galler'de ocak ayı sonuna kadar müzakerelerde ilerleme sağlanamazsa hayat pahalılığı krizi ve enflasyon karşısında adil maaş artışı talebiyle 6-7 Şubat'ta grev yapılacağını açıkladı.
İngiltere'de hemşirelerin ayrıca yarın (18 Ocak) ve 19 Ocak'ta da iş bırakma eylemi yapması bekleniyor.
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da, on binlerce hemşire 15 ve 20 Aralık'ta greve gitmişti. Bu, Birleşik Krallık'taki hemşireleri temsil eden RCN'nin 106 yıllık tarihinde ilk kez greve çıkması demekti.
RCN sendikası, yüzde 19'luk maaş zammı talebinde bulunurken, hükümet söz konusu talebin karşılanamaz olduğunu belirtiyor.
Hükümet yetkilileri ise maaş artışlarına bağımsız inceleme kuruluşları tarafından karar verildiğini söylüyor.
Hükümet grevlere karşı yasa hazırlığında
İngiltere ve Galler'de, maaş artışı ve çalışma koşullarına ilişkin süregelen anlaşmazlık nedeniyle binlerce ambulans personeli de 11 Ocak'ta ikinci kez iş bırakmıştı. Acil tıp uzmanları, sağlık görevlileri, destek personeli ve ambulans şoförleri, 23 Ocak'ta yeniden iş bırakacak.
İngiltere genelinde yaklaşık 4 bin 200 fizyoterapist de 26 Ocak ve 9 Şubat tarihlerinde benzer taleplerle greve gidecek.
Maaşlarında 2008'den bu yana yüzde 26,1'lik bir kesinti olduğunu belirten yaklaşık 45 bin pratisyen hekim de 9 Ocak'ta grev oylaması başlattı.
İngiltere'nin Muhafazakar Parti hükümeti ise tüm bu grevler karşısında "kamuda kilit önem taşıyan sektörlerde çalışanların greve gitmelerini kısıtlayacak" yasayı parlamentoya sundu. Yasanın ülkede tren yolları, itfaiye ve ambulans hizmetlerini kapsaması öngörülüyor.
Sendikalar ise kilit kamu sektörlerinde çalışanların greve gitme kararı almaları halinde bile minimum hizmet vermek zorunluluğu getirecek olan yasayı "antidemokratik ve yasa dışı" olarak niteliyor.
İngiltere'de greve giden demiryolu çalışanlarını temsil eden RMT sendikası, bu bağlamda dün akşam başkent Londra'daki Başbakanlık Ofisi 10 Numara karşısında protesto gösterisi düzenledi. Sendika, hükümetin grevleri frenlemeye yönelik çıkarmayı planladığı yasayı protesto etti.
Birleşik Krallık'ta enflasyon ve grevler
İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek Eylül 2022'de yıllık yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaşmıştı. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, yıllık tüketici enflasyonu Kasım 2022'de gerileyerek yüzde 9,3 oranında ölçüldü.
Enflasyonun son yılların en yüksek seviyelerde izlediği ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son aylarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.
Grev kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor.
Ülkede hemşireler 15 Aralık 2022'de sendika tarihinde ilk kez greve giderken, grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor. (SD)