* Fotoğraf: Arkadiusz Warguła / Canva
İngiltere'de sağlık ve demiryolu işçilerinin ardından havaalanlarında görev yapan sınır güvenlik personeli de greve çıkma kararı aldı.
Kamu ve Ticari Hizmetleri Sendikası'ndan (PCS) yapılan açıklamaya göre, 23-26 Aralık ve 28-31 Aralık'ta Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow, Heathrow ve Manchester havalimanları ile Newhaven limanında çalışan sınır güvenlik personeli iş bırakacak.
Diğer bir deyişle, havaalanlarında görevli sınır güvenlik personeli, Noel döneminde 8 gün boyunca grevde olacak.
Sendika, grev kararıyla ilgili açıklamasında, grev kararının maaş zammı, işten çıkarma tehdidi ve emeklilik koşullarındaki değişikliklere ilişkin hükümetle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle alındığı belirtti.
Hükümetin yüzde 2'lik maaş artışı teklifini reddeden PCS sendikası, yüzde 10 maaş artışı talebinde bulunuyor.
İş bırakma eylemine katılacak sendika üyelerinin büyük çoğunluğunu, pasaport kontrol personeli oluşturuyor.
PCS sendikası Genel Sekreteri Mark Serwotka, grev kararına ilişkin yaptığı açıklamada, 40 bin sendika üyesinin gıda bankalarını kullanmak zorunda kaldığını, 45 bin üyenin ise iş yardımı talep ettiğini belirtti.
Sendikaya üye çalışanların yoksulluk içinde yaşadığını ve evlerini ısıtmakta zorlandığını belirten Serwotka, "Bu bir kriz. Hükümetle aylarca müzakere etmeye çalıştık ve görmezden gelindik" dedi.
Başbakandan "sert yasa" uyarısı
İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak, dün (7 Aralık) parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkede artan grevlere de değindi.
Eşi Akshata Murthy ile birlikte toplam 730 milyon pound'luk mal varlığına sahip olan başbakan, konuyla ilgili özetle şunları söyledi:
"Şu anda bu ülkede çalışan aileler zorluklarla karşı karşıya. Hükümet makul davrandı. Ücret inceleme kuruluşunun tavsiyelerini kabul ederek, birçok durumda özel sektörden daha yüksek ücret artışları sağladık.
"Ancak sendika liderleri mantıksız olmaya devam ederse, o zaman İngiltere halkının yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumak için harekete geçmek benim görevim. Başbakan olduğumdan beri insanları bu tür aksaklıklardan korumak için yeni sert yasalar üzerinde çalışıyorum."
İngiltere Sağlık Bakanı Steve Barclay de parlamentoda sağlık sektörü çalışanlarının grev kararlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, hükümetin kamu çalışanlarına mevcut enflasyon oranında zam yapması halinde ortaya 28 milyar sterlin seviyesinde bir ek maliyetin çıkabileceğini söyledi.
Birleşik Krallık'ta enflasyon ve grevler
İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek Eylül 2022'de yıllık yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaşmıştır. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, yıllık tüketici enflasyonu Ekim 2022'de gerileyerek yüzde 9,6 oranında ölçüldü.
Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.
Grev kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor.
Ülkede gelecek haftalarda ise hemşireler ilk kez greve gitmeye hazırlanıyor. Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor. (SD)