İngiltere Parlamentosu'nda 15 Ocak'ta oylanan Brexit anlaşmasının Başbakan Theresa May'in yenilgisiyle sonuçlanmıştı.
May'in Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma şartlarını içeren anlaşması 202 'Evet' oyuna karşı 432 oyla parlamentoya takılmasının ardından İngiltere'nin AB'dan kopma süreciyle ilgili alternatifler Avam Kamarası'nın gündemindeydi.
Takvime göre AB'den 29 Mart'ta ayrılması gereken İngiltere'de karmaşıklık sürerken, Theresa May, hem Brexit taraftarı hem karşıtı parlamenterler May'i adımlar konusunda sıkıştırmaya başladı.
"Herkes sinirlerine hakim olmalı"
Brüksel, Dublin ve Belfast'taki temaslarını geçen hafta tamamlayan May, AB ile görüşmelerin sürmesi konusunda uzlaştıklarını ancak biraz ek süreye ihtiyaçlarını olduğunu duyurdu.
Parlamentoya konuyla ilgili bilgi veren İngiltere Başbakanı, "hepimiz sinirlerimize hakim olmalıyız" dedi ve "parlamentonun istediği değişikliklerin de yapılacağını söyledi.
May'in takvimine göre AB ile Birleşik Krallık, ayrılık süreciyle ilgili görüşmelere 26 Şubat'a kadar devam edecek. AB'den anlaşma ile ilgili geri adım gelmemesi durumunda 27 Şubat'ta May parlamentoya yeni bir Brexit önerisiyle gelecek. İngiltere basını ise AB'den ayrılmanın planlandığı gibi 29 Mart'ta olamayacağı konusunda eleştiriler getiriyor.
Tusk da "ilerleme sağlanmadı" demişti
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, May ile 7 Şubat'ta yaptığı görüşmenin ardından Twitter hesabından, "Başbakan Theresa May ile Brexit ile ilgili sorunları gidermek için için görüştük. Görünürde hala bir ilerleme yok. Görüşmelerimiz sürecek" ifadelerini kullanmıştı.
Meeting PM @theresa_may on how to overcome impasse on #brexit. Still no breakthrough in sight. Talks will continue. pic.twitter.com/vn2CVybc1j
— Donald Tusk (@eucopresident) 7 Şubat 2019
(PT)