* Fotoğraf: Pixabay
Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlanan infaz düzenlemesi, cezaevlerine bazı gazetelerin alınmasını da kısıtlayan değişiklikler içeriyor.
Buna göre, Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) veya Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan süreli ve süresiz yayınlar ile Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler, ceza infaz kurumuna kabul edilmeyecek.
Evrensel ve BirGün gazeteleri uzun süredir Basın İlan Kurumu’nun kendilerine ilan vermediği için maddi açıdan zorluk yaşadıklarını duyuruyordu.
TIKLAYIN - “İktidardan Basın Ahlakı Dersi Alacak Değiliz”
İki gazeteye uygulanan ilan ve reklam ambargosu kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Basın İlan Kurumu, basın ahlak esaslarına riayet etmeyen gazete ve dergiler hakkındaki ihbar ve şikâyetleri değerlendirip karara bağlamaktadır” demişti. Basın İlan Kurumu’nun BirGün Gazetesi’ne uyguladığı ilan cezası kaldırıldı ancak Evrensel gazetesi halen yasaklı.
Teklifle ilgili oylama bugün yapılacak.
Yayınlara keyfi yasakların önü açılıyor
Tam adı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan düzenleme 70 maddeden oluşuyor ve 11 farklı kanunda değişiklik öngörüyor.
Teklifin 32. Maddesi, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 62/3. Maddesine ek olarak “kurum disiplinini veya düzenini bozan ya da hükümlülerin iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştıran yayınların da hükümlülere verilemeyeceğini” düzenliyor.
Bu muğlak ifadelerle, keyfi yasakların da önü açılıyor.
Maddenin tam hali şöyle oluyor: “Kurum disiplinini, düzenini veya güvenliğini bozan ya da tehlikeye düşüren, hükümlülerin iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştıran yahut müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayın hükümlüye verilmez.”
Yabancı dildeki yayınlarda karar, Bakanlığın
Aynı maddeye eklenen dördüncü fıkrayla da Basın İlân Kurumu aracılığıyla resmî ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazetelerin ceza infaz kurumuna kabul edilmeyeceği düzenleniyor.
Ayrıca fıkrada yapılan diğer bir düzenlemeyle yabancı dilde yayımlanmış gazete ve dergilerin ceza infaz kurumuna kabul edilip edilmemesi hususunda Adalet Bakanlığına yetki veriliyor. (AS)