Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen, Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi kapılarını açtı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinatörlüğünde gerçekleşen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nda ise bu yıl sanatçı İnci Eviner'in "Biz, Başka Yerde" adlı yapıtı sergileniyor. Farklı disiplinleri bir araya getiren yapıtın mimari tasarımı Birge Yıldırım Okta ve Gürkan Okta'ya ait.
İnci Eviner ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eseriyle Kasım’a kadar Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda.
— İKSV (@iksv_istanbul) 10 Mayıs 2019
Video: Burak Ortahamamcılar #istanbulkültürsanatvakfı #BizBaşkaYerde #TürkiyePavyonu #Fiat pic.twitter.com/x4u1QPNsBf
Türkiye Pavyonu, The Art Newspaper, Der Spiegel, Artnet gibi basın kuruluşlarının sanat muhabirleri tarafından da görülmesi gereken pavyonlar arasında gösteriliyor.
İnci Eviner "Biz, Başka Yerde" adlı yapıtında, göçlerin, toplu yer değiştirmelerin birey üzerindeki olumsuz etkilerini araştırıyor.
Eviner'in ses, video, performans ve çeşitli metal objeler gibi farklı ögeleri bir araya getiren yapıtını görmeye gelenler, Okta çiftinin tasarladığı mimari kurguyu takip ederek bazen metal parmaklıklar arasından uzun bir rampayı çıkıyorlar, bazen basamaklardan inerken karşı duvara yansıtılmış bir video ile karşılaşıyorlar.
Basamakların sonundaki odanın zeminine yansıtılmış bir balinanın yanından geçip dışarı çıktıklarında yanlarındaki duvarda karşılarına yırtıcı bir çita çıkabiliyor.
Diğer yarılarını bulmaya çabalayan özneler
Mimari tasarım, izleyiciyi dolaştırırken, farklı perspektifler sunarak Türkiye Pavyonunu ziyaret edenlerin algısal bir deneyim edinmelerine olanak sağlıyor. Mekân, Eviner'in figürleri, yerleştirmeleri ve Tolga Tüzün'ün ses tasarımı ile yeniden tanımlanıyor. Projede kesitleri alınmış sandalyeler, pisuvarlar, ranzalar, videoda izlediğimiz performanslar, sesler ve projeksiyonla yansıtılan figürler yer alıyor.
Mimarlar Birge Yıldırım Okta ve Gürkan Okta.
Türkiye Pavyonu'nda kişi, sarmalayan, algıyı deneyime dönüştüren bir mekânın içinde buluyor kendini. Çeşitli figürler ve sesler bu mekân içinde sürekli yer değiştiriyor, kesiliyor ve tekrarlanıyor. Eviner bu figürleri diğer yarılarını bulmaya çabalayan özneler olarak betimliyor. Bu çabayı kesintiye uğratılmış, iptal edilmiş hafızalarını ve bedenlerini yeniden ele geçirme uğraşı olarak tanımlıyor.
Çok katmanlı, sayısız çağrışımlar
Mekânın mimarisi ses, performans, video, desen ve nesneleri bir araya getiriyor. Kendinizi görünmez bir rotanın içinde dolaşırken buluyorsunuz. Bu rota üzerinde belleğiniz seslere ışıklara nesnelere, figürlere çarparak başka mekânlara, geçmişe gidiyor. Pavyon, mimari kurgu ile izleyiciyi içine çekiyor. Kişi mekânla bütünleşirken kendini çok katmanlı, sayısız çağrışımların içinde buluyor.
Zeynep Öz'ün küratörlüğünde gerçeklesen 2019 Türkiye Pavyonu 24 Kasım'a kadar Venedik Bienali'nin ana mekânlarından Arsenale binasında ziyaret edilebilir.
"Biz, Başka Yerde" hakkındaİnci Eviner, "Biz, Başka Yerde" isimli yapıtında farklı disiplinlerden isimlerle birlikte çalışıyor. Projenin mimari tasarımı Birge Yıldırım Okta ve Gürkan Okta'ya, ses tasarımı Tolga Tüzün'e ait. Türkiye Pavyonu'nun içerisinde yansıtılacak videolarda ise performans sanatçısı ve dansçı Canan Yücel Pekiçten, Melih Kıraç ve Gülden Arsal yer alıyor. Videoların görüntü yönetmenliğini Aydın Sarıoğlu, post prodüksiyonu ise Cem Gökçimen ve Cem Perin yaptı. |
İnci Eviner hakkında
İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. Kadir Has Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde öğretim üyesi.
Çizimden yola çıkarak hazırladığı videoların, performatif ve ortaklığa dayanan uygulamaların iç içe girdiği çok katmanlı, geniş bir çalışma alanına sahip. Özellikle kadın bedeni üzerinde iktidar ve temsil politikasının işleyişine değindiği işlerinde, öznelliğin nasıl şekillendiğini inceler. Sanatçının video teknolojileri ve resim geleneği arasında kurduğu karmaşık ilişkiler farklı bir algılama biçimi önerir.
Eviner'in davet edildiği başlıca sergiler arasında Gwangju Bienali (2018), Liverpool Bienali (2018), Selanik Bienali (2013), Asya Sanat Bienali (2013), Şanghay Bienali (2008) de bulunuyor.
(SAŞ/AÖ)