* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Nepal'in Pokhara bölgesinde 15 Ocak'ta düşen yolcu uçağının enkazında yapılan arama çalışmaları sonucunda dün (19 Ocak) iki yolcunun daha cesedine ulaşıldı. 68 yolcu ve dört mürettebatın bulunduğu uçağın düşmesiyle yaşanan kazada ölü sayısı 72'ye yükseldi.
Kazanın ardından bir günlük ulusal yas ilan edilen ülkede yolcu uçağının neden düştüğü ise hâlâ araştırılıyor.
Nepal Sivil Havacılık İdaresi Sözcüsü Jagannath Niroula, Pokhara Uluslararası Havalimanı'nın 1 Ocak'ta faaliyete geçtiği bilgisini paylaştı.
Niroula'nın açıklamasına göre, havalimanında uçakların güvenli bir şekilde iniş yapmasına yardımcı olan aletli iniş sistemi 26 Şubat'a kadar çalışmayacak.
Sky News haber sitesinin aktardığına göre, Nepal'de düşen yolcu uçağıyla ilgili açıklama yapan Güvenlik Önemlidir Vakfı'nın kurucusu pilot Amit Singh, aletli iniş sisteminin veya seyir yardımcılarının çalışmamasının kazaya neden olmuş olabileceği değerlendirmesini yaptı.
Buna göre, Nepal'de iniş yapmaya çalıştığı sırada düşen ve içindeki 72 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yolcu uçağının ineceği Pokhara Uluslararası Havalimanı'nda aletli iniş sistemi çalışmıyordu.
"Seyir yardım araçlarınız yoksa Nepal'de uçmak çok daha zor ve uçuş sırasında sorun yaşandığında pilotlara daha fazla iş yükü biniyor" diyen pilot Amit Singh de aletli iniş sisteminin olmayışının Nepal'deki hava güvenliğinin "yeterli olmadığına işaret ettiğini" aktardı.
Uçuş Güvenliği Vakfı'nın verilerine göre, Nepal'de 1946'dan bu yana 42 ölümcül uçak kazası meydana geldi.
Ne olmuştu?
Başkent Katmandu'dan Pokhara'ya gitmek üzere havalanan Yeti Havayollarına ait "ATR 72" tipi yolcu uçağı, 15 Ocak'ta Seti Nehri Vadisi yakınında düşmüştü.
Devlet televizyonu, Himalaya Dağları'nın eteğindeki sarp bölgede düşen uçaktan alev ve duman çıktığı görüntüler yayımlamıştı.
Pokhara Uluslararası Havalimanı'na 1,6 kilometre mesafede, Seti Nehri Vadisi yakınında düşen uçakta bugün itibariyle 72 kişinin cesedi bulundu.
Çevrim içi hava trafiği takip sitesi "Flightradar24.com" verilerine göre, kaza yapan 15 yıllık "ATR 72" tipi uçak "güvenilmez verilere sahip bir sinyal aktarıcı" ile donatılmıştı.
Başbakan Dahal, kazanın soruşturulması için 5 kişilik komite kurulmasına karar verirken, ülke genelinde 1 günlük "ulusal yas" ilan etmişti.
Düşen uçağın karakutusu 16 Ocak'ta bulunmuş ve incelenmesi için Fransa'ya gönderileceği açıklanmıştı. (SD)