Yazar Yaşar Kemal’in cenazesi, Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Yaşar Kemal 50 yıl evli kaldığı ve 2001 yılında hayatını kaybeden Thilda Kemal'in kabrinin yanına defnedildi. Mezara Yaşar Kemal'in doğum yeri olan eski adı Hemite olan Gökçedam köyünden toprak atıldı.
Fotoğraf: Erhan Elaldı / AA
Binler mezarlığa yürüdü
Teşvikiye Camisi'nde gerçekleşen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na dek yürüyen binlerce insan Yaşar Kemal'in toprağa verilmesinden sonra mezarlığa ulaştı.
Kalabalık, yürüyüş boyunca söyledikleri "İnce Memed ölmedi, kalbimizde yaşıyor", "Yaşar Kemal onurumuzdur", "Doksanında bir çınar Yaşar Kemal" sloganlarla Yaşar Kemal'in mezarının başına geldi.
Yürüyüşün başında yer alan Sanat Meclisi imzalı pankart "Benim kitaplarımı okulyanlar, yoksula yoldaş olsunlar" mezarlığın başına taşındı.
Sanat Meclisi, mezar başında yaptığı açıklamada, Yaşar Kemal'in düşlediği dünyanın yoksulluğun olmadığı bir dünya olduğunu söyledi.
Mezarına Yaşar Kemal'in kitapları, sözlerinin olduğu dövizler ve çiçekler bırakıldı. Grup Yorum, mezarın başında İnce Memed türküsünü söyledi; şiirler okundu.
Yaşar Kemal'in doğduğu Gökçedam köyünden getirilen toprak da mezara döküldü.
Mezar başında yapılan konuşmalarda, Çerkes bir kadın Yaşar Kemal'in kendisine "dilini unutma" öğüdü verdiğini söyledi. İran'dan gelen bir kadın ise yazarın İran'da da çok sevildiğini anlattı.
Mezar başındaki anma "Bize ölüm yok" şarkısıyla sona erdi. Sevenlerinin mezarlığa ziyaretleri sürüyor. (BK/ÇT)