Avukat Tahsin Köse kanunsuz eylem yapmadıklarını, hukuki sınırlar içinde haklarını aradıklarını, köylülerin yasalara, hukuka saygılı olduğunu, şirketin ve hükümetinde hukuka saygılı olması gerektiğini belirterek yolun özel şirkete verilmesinin hukuka ve yasalara aykırı olduğunu söyledi.
"Bizim gibi şirket ve hükümet de yasalara uysun"
Köse, şirketin altını çıkardıktan sonra Kanada'ya döneceğini ama köylülerin bu ülkenin insanı olduğunu, bu topraklarda yaşayacağını, hükümetin köylülerin yurttaş olduğunu unutmaması gerektiğini, hukuki mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.
TÜPRAG şirketi, geçen günlerde, Ulubey ilçesinde iki kuyudan çıkaracağı suyu madene götürmek amacıyla, Almanya'da yaşayan Fadime Usta'dan İnay köyündeki tarlasını satın almıştı.
Jandarma: İzni göstermek zorunda değilim
Ancak su boru hattının tamamlanması için 50 metrelik köy yolundan geçmesi gerekiyor. Şirkete ait iş makineleri pazartesi günü (6 Mart) sabah saatlerinde jandarma barikatı ve korumasında yolu kazmaya başladı.
Köy muhtarı Ali Öztürk, köylüler ve köylülerin avukatları Köse ve Bülent Çekinmez, kazı yerine gidip yolun kazılması konusunda TÜPRAG şirketine verilmiş bir izin olup olmadığını jandarma amirine sordular.
Jandarmanın iznin verildiğini, ancak kimseye göstermek zorunda olmadığını söylemesi üzerine, çevreciler Ulubey Kaymakamlığı'na ve Uşak Valiliği'ne izinsiz yapılan kazının durdurulması için dilekçe verdi.
Dün 200 kadar köylü, üzerinde "Siyanürlü altına hayır", "Siyanüre geçit yok" yazılı kefenleri giyerek kazı yapılan yere gitti.
Şirket yolda yaptığı kazıyı durdururken, satın aldığı tarlada kazı işlerine devam etti. Jandarma iş makinelerinin etrafında geniş güvenlik önlemi aldı.
Köylüler çan ve teneke çalarak tarla yolunda "Siyanürlü şirket memleketi terk et", "Siyanürcü şirket hesap verecek" sloganları atarak yürüyüş düzenlediler. (EZÖ/TK)