Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki dört partinin temsilcileri "Herkes din ve vicdan özgürlüğüne sahiptir. Bu özgürlük; inanma, inanmama, inancını değiştirmeyi de kapsar" şeklindeki maddede uzlaştı.
Agos gazetesinin haberine göre, komisyon, "inanmayanlara anayasal güvence" konusunda uzlaştı.
İki gün süren toplantıda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) "inanmayanların haklarının güvenceye alınması" hususunda ısrarcı olurken, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) temsilcisi de ikna oldu. Milliyetçi Hareket Partisi'nin de desteğiyle madde son şeklini aldı.
İnanç özgürlüğü konusunda anlaşan partiler, laiklik konusunda ise mutabakata varamadı. CHP, maddeye "Devlet inanç gruplarına karşı işlem ve eylemlerinde tarafsızdır" hükmünün eklenmesini istedi.
Ancak AKP'li üyeler "Bu maddeye laikliğin konulmasına gerek yok. Cumhuriyetin Temel Nitelikleri maddesinde laiklik gerekçe olarak konulabilir" görüşünü dile getirdi.
CHP'liler bu kez 24. maddenin kalkacağını belirterek "Geriye ne kalacak" diye tepki gösterdi.
Laiklik maddesi üzerinde anlaşmaya varılamayınca konunun uzmanların da katılımıyla özel bir oturumda yeniden ele alınmasını kararlaştırıldı.
CHP, Alevilerin dini özgürlüğünü kapsayacak şekilde inanç çoğulcuğunun sağlanmasını, ayrıca açık ve kapalı yerlerdeki ibadet ve dini törenlerin kamu düzeni, genel sağlık gerekçesiyle sınırlanmasını savundu.
AKP buna da karşı çıktı. CHP'li üyeler, "Bir kişi Taksim'de yol ortasına seccade serip namaz kılmak isterse ne olacak?" diye sordu. AKP ve MHP'li üyeler bugüne kadar böyle bir şeyin olmadığını ifade ettiler.
"Anayasa'da eşcinsellik görmek istemiyorum"
"Eşitlik ve çocuk hakları" başlığı tartışılırken de anadil tartışması yaşandı. BDP'nin, "Her çocuk kendi dilini kullanma hakkına sahiptir" önerisi reddedildi.
Eşcinsellerle ilgili ibare de metne girmedi. AKP'li üye, "eşcinsellerle ilgili ifadeyi anayasanın hiçbir yerinde görmek istemediğini" belirtti. (AS)