92 davadan yargılanan gazeteci İnan Kızılkaya iki duruşmadır davaya getirilmiyor. Avukat Özcan Kılıç, mahkeme emri olmasına rağmen adliyeye getirilmemesinin tecrit politikasının bir parçası olduğunu söyledi.
Özgür Gündem davasının 29 Aralık’taki ilk duruşmasında mahpus Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Silivri’de beraber kaldığı Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmenli Zana (Bilir) Kaya duruşmaya, müzekkere yazılmış olmasına rağmen “personel ve araç olmadığı” gerekçesiyle getirilmemişti.
Kaya’nın ilk duruşmada tahliye olmasının ardından yapılan 2 Ocak'taki ikinci duruşmada Kızılkaya yine aynı gerekçeyle getirilmedi.
Mahkeme heyeti iki duruşmada da sorumlu cezaevi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmasına hükmetti.
TIKLAYIN - İNAN KIZILKAYA, 92 DAVADAN YARGILANIYOR
Kızılkaya dört haftadır ailesiyle görüşemiyor
Görüş günlerinde duruşmaya çıkmak zorunda olan Kızılkaya’nın kardeşi Hasan Kızılkaya ise bianet’e verdiği demeçte dört haftadır ağabeyiyle görüşemediğini söylemişti:
“Görüş günlerinde duruşma oluyor. Daha önce onu adliyede görebiliyordum. Son dört haftadır göremiyorum. Çünkü ya bu iki duruşmada olduğu gibi getirmeleri gerekirken duruşmaya getirmiyorlar, ya da iki hafta önce olduğu gibi vareste tutulması gereken duruşmaya getiriyorlar ve adliye nezarethanesini tutup geri götürüyorlar.”
Avukat Kılıç da, bu durumun tecrit uygulamasının bir parçası olduğunu vurgulayarak “İnan’ın haklarını kullanmasını engellemeye çalışıyorlar” dedi.
Silivri, Sincan ve Adana Kürkçüler...
Silivri 9 No’lu Cezaevi’nin yanı sıra Sincan ve Adana Kürkçüler cezaevinde benzer uygulamalarla karşılaştıklarını belirtti.
“Silivri Cezaevi her hafta görüş gününü değiştiriyor, her gün telefon ederek görüş olup olmadığını öğreniyoruz” diyen avukat Kılıç, duruşmaya getirmeme, davaya çıkartmama ya da vareste tutulduğu davaların duruşmalarına getirip nezarethanede bekletme gibi yöntemlerin bu cezaevleri için düzenli hale geldiğini söyledi.
Kızılkaya tutuklandığı 22 Ağustos tarihinden beri mahpus. (EA)
Fotoğraf: Özgürlükçü Demokrasi