İğneada'ya nükleer ve termik santral yapılmasına karşı başlatılan imza metninde, nükleer ve termik santrallerin yapılmasının Longoz Ormanları'ndaki yaşam alanını ve ekoturizmi tehdit edeceği belirtiliyor.
23 Ekim'de başlatılan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bu konuda gereğini yapmasının istendiği imza metnine şimdiye dek 5 binden fazla kişi destek vermiş durumda.
Akarsuların ve longoz sularının denizle karıştığı alanlar, balıkların üremesi, beslenmesi ve balıkçılık verimi açısından önem taşıyor. 2500 hektar alanı kaplayan Longoz Ormanları ise bir çok türde canlının yaşam alanını oluşturmakla birlikte balıkçılığı ve bölge halkına yeni bir geçim kaynağı sağlayacak olan ekoturizmin gelişmesine olanak sağlıyor.
Tarım, sanayi ve kentleşme plansızlığı yüzünden Trakya'da akarsular ve yer altı rezervlerinin tükenmek üzere olduğunun ifade edildiği imza metninde santrallerin yerine yapılması gerekenler açıklanıyor:
"Doğayla dost geçim kaynaklarının, kum ve güneşi dışlamayan ekoturizm faaliyetlerinin teşvik edilerek geliştirilmesi ve doğal kaynakların korunması hem yöre ekonomisinin canlanması hem de gelecek kuşaklara bu değerli mirasın devredilmesi açısından önemlidir." (BK/HK)
Kampanyaya destek için tıklayın.
* Longoz ormanı: Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması sonucu oluşan su birikintisinde oluşan bir özel ekosistem; subasar ormanı.