İmroz’da 51 yıl sonra yeniden ortaokul ve lise açıldı. Tepeköy’ün girişinde, yanyana binalarda Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi bugün eğitim/öğretime başladı. Binalara yakın bir noktada lojmanlar da bulunuyor.
Ortaokul ve lisede toplam 11 öğrencinin bulunduğunu belirten İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas okulun açılışının sembolik değerinin ötesinde anlamlar taşıdığını söyledi.
“Bu bir borcun iadesinin ötesinde bir neslin geleceğini devam ettirip ettirmemesiyle alakalı.
“Toplumun demografik yapısı kötü. Dolayısıyla gelecekten bahsederken anadilinde eğitim hakkının olmaması ironik olurdu. Şimdi bunlar normalleşiyor.
“İmroz’da Rum toplumunun üretken olabilen, insan yetiştirebilen, uzun vadeli yaşamayı, dolayısıyla sadece geçmişin yükleriyle değil geleceğe umutlar bağlayan insanlar olması için çaba harcanıyor. Çabuk gerçekleşecek bir realite değil, uzun bir koşu.”
Okulun varlığının adaya dönüşler açısından da değerli olduğunu vurgulayan Vingas altyapıları desteklemenin önemini vurguladı ve okulun açılmasıyla birlikte altı ailenin adaya geldiğini anlattı.
“Bu insanların ihtiyaçları olacak, talepleri olacak. Bu genç nüfusun yaratacağı dinamikler emeklilik kontenjanında yaşayan insanlardan farklı olacak. Bir toplumun normalleşme sürecine katkısı olacak.”
Açılış töreni
Laki Vingas bugünkü açılışta da yeni okulun “İmrozluların mücadele ve samimiyetinin şahidi” olduğunu söyledi.
“Bu okul Gökçeada toplumlarının eşit şartlarda yaşayabilmesinin bir ifadesi ve aynı zamanda eşit vatandaşlığında tescilidir.
“Bu okul bir borcun iadesidir.”
Açılışa İmroz halkının yanısıra İmroz Metropoliti Kirillos Dragunis, okul müdürü İoakim Makis Kamburopulos, azınlık okullarının bağlı bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, CHP milletvekilleri Muharrem Erkek ve Selina Doğan, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin de katıldı.
İlkokul
İmroz’da 2013’te de Zeytinli Köyü'nde Rum ilkokulu açılmıştı. İlkokul halen üç öğrencisiyle eğitimi sürdürüyor. (YY)