Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bulunduğu İmralı Cezaevine bir heyetin gitmesi için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvuru yaptı.
Başvuruda, komisyonca oluşturulacak bir heyetin, hapishanede inceleme yapması talep edildi.
HDP Hakkari Milletvekili, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır Cezaevi'nde, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi 75. gününde.
Komisyona yapılan başvuruda da Güven’in, “İmralı Cezaevindeki tecridin kaldırılması için açlık grevinde olduğu, 230’u aşkın mahpusun da eyleme katıldığı” belirtildi.
“Hiçbir yasal hakkını kullanamıyor”
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yapılan başvuru özetle şöyle:
“Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarıyla, 6 Ekim 2014’ten bu yana ailesi ile ve 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana İmralı heyeti ile görüştürülmüyor.
“12 Ocak 2019’da kardeşi Mehmet Öcalan ile yaşamından duyulan endişenin giderilmesi amacıyla 15 dakikalık bir görüşme gerçekleştirildi.
“Öcalan’ın avukatları müvekkilleri ile görüşmek için her hafta Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunuyor. Ancak tüm başvuruları reddediliyor. Avukat görüş başvuruları bugüne kadar 780 kez reddedildi.
“Abdullah Öcalan, Türkiye Cumhuriyeti yasalarında her mahpusun asgari düzeyde yararlandığı temel hakların hiç birinden yararlanmıyor.
“Avukat ve noterle görüş hakkı, kültür ve sanat etkinliklerine katılma, ifade özgürlüğü, kütüphaneden yararlanma, süreli veya süresiz yayınlardan yararlanma hakkı, telefon ile haberleşme hakkının yanı sıra radyo, televizyon yayınları ile internet olanaklarından yararlanma hakkını da kullanamıyor.”
“Barış ve huzur içinde üç yıl geçirdik”
Başvuruda, konunun çözümle ilgili yönü de anlatıldı:
“Yakın tarihte Türkiye toplumu çözüm sürecinde de gördü ki, Abdullah Öcalan çatışmalı süreci durdurulabilecek, diyalog ve müzakere ile Kürt sorunu çözülebilme noktasında ülkenin en etkili aktörü durumunda.
“Öcalan, 2013- 2015 tarihleri arasında Kürt sorununun diyalog ve müzakere yoluyla çözümü için devlet ve hükümet ile görüşmeler yapmış; halkların ortak barışının mümkün olacağını belirterek çözüm iradesini ortaya koymuştu.
“Çözüm ve müzakere süreci boyunca Türkiye halkları barış ve huzur içinde üç yıl geçirdi.” (AS)