İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Yönetim Kurulu, Samsun'da yaşanan ve dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketi ile ilgili olarak bir ön rapor hazırladı.
Raporda selin ardından bölgede yapılan incelemeler kamuoyu ile paylaşılırken, bu incelemeler eşliğinde yetkililere de bir takım sorular yöneltildi.
İMO'nun felaket gözlemleri
İMO Samsun Şube Yönetim Kurulu sel bölgesinde yaptıkları incelemeleri kamuoyu ile paylaştı. Buna göre;
* Canik Bölgesi Kuzey Yıldızları Konutları'nın bulunduğu mahalde; Yılanlıdere-Mert Irmağı kesişiminde, Yılanlıdere'den gelen feyezan yatağa sığmayıp önce Samsun Çevre yolunu aşmış daha sonra istinat duvarlı yatağından taşıp, rusubla oluşan; yetersiz kesiti olan köprüden geçemeyip yaklaşık 30 metre mesafedeki TOKİ konutlarında sel baskınına sebebiyet vermiş ve bodrum katlarında can kayıplarına neden olmuştur.
* Felaketin büyük zarar verdiği diğer bir nokta yine Canik bölgesi Derbent Deresi üzerindeki Lovelett Alışveriş Merkezidir. Meydana gelen feyezan mevcut yatağın üzerinde kurulan alışveriş merkezine kullanılmayacak derecede zarar vermiş, can kaybı yaşanmıştır.
* Yine aynı tarihlerde şehrin diğer bölümünde Samsun-Ankara karayoluna paralel olarak devam eden derenin; karayolu inşaatından çıkan kazılarla kesit alanı daraltılmış olup, feyezan suları dereye sığmayarak Samsun - Ankara yolunu bozarak ulaşımı engellemiştir. Maddi kayıplar olmuştur.
* Aynı saatlerde şehrimizin batısında Atakum bölgesini de etkisi altına alan yağışlar, yeterli olmayan, hatta bazı yerlerde hiç bulunmayan yağmur suyu kanalları eksikliği nedeniyle yaklaşık iki yıl önce yaşandığı gibi yine su baskınlarına neden olmuş, bodrum-zemin katlar maddi zarar görmüştür; can kaybı olmamıştır.
Yetkililere sorular
Dere yatağının imara açılarak yatırım yapılmasının ekonomi ve istihdam açısından şehre büyük zarar verdiğinin belirtildiği ön raporda, uygulayıcı kurumların yerel yönetimler bilimsel toplantılarına katkı vermediklerine ve İMO'nun sonuç bildirgesini de dikkate almadığına dikkat çekilerek, yetkililere şu sorular yöneltildi;
* Yılanlıdere; Çevreyolu -Mert Irmağı arasında kalan bölümde yatak düzenlemesi, ıslah çalışması (istinat duvarları, köprü vb.) derenin feyezan debisine göre mi belirlenmiştir? Eğer böyle ise kaç yıllık debiye göre projelendirilmiştir?
* Yılanlıdere Islah bölgesinde çalışma yürütülürken, ilgili kuruluşlardan görüş, onay alınmış mıdır? Projede TOKİ'ye alan yaratmak adına yatak değişikliği yapılmış mıdır?
* Bölgede imar çalışması yapılırken, taşkın alanlarına göre yapı yaklaşma mesafesi dikkate alınmış mıdır?
* TOKİ binalarının Yılanlıdere yatağına yakın olması sebebi ile risk altında olan bodrum katlarının ruhsat ve iskân onayı var mıdır? Hangi kuruma aittir?
* Mert ırmağı üzerinde peyzaj adına yapılan yatak düzenlemeleri yatak kesitini daraltmış mıdır?
* Alışveriş merkezi felaketinin yaşandığı Derbent Deresi yatağına hangi kurum ve yetkili, imar kararı vermiştir? (EKN)