Marmara Üniversitesi öğretim üyesi, iktisatçı Prof. Dr. Fuat Ercan IMF karşıtlığının nereden kurulduğuna dikkat çekiyor.
"Türkiye'de çok kolaya kaçan bir dil var: 'IMF istedi böyle oldu'. Tabii ki IMF istiyor ama o koşullar ne? Kapitalizmin Türkiye'de biçimlenme hallerine bakmak lazım. IMF Türkiye'yi sömürüyorsa 'Türkiye'de üretim yapan sömürülen' TÜSİAD, TOBB niye IMF'yi talep ediyor. Bunu sorgulamak ve gündeme almak gerekir."
Ercan Türkiye'de ulusalcı, milliyetçi ya da muhaliflerin topu taca atarcasına "IMF istedi, böyle oldu" demelerinin basite kaçmak olduğunu söylüyor.
"IMF'ye karşı çıkmalıyız ancak her alanda" diyen Ercan bunu IMF'nin kapitalist sistemin bir taşıyıcı unsuru olduğunu kabul ederek yapmak gerektiğini savunuyor.
"IMF dediğimiz zaman Türkiye'deki sermaye kesimlerinin ve siyasi iktidarların da kapitalizmin özneleri olduğunu hesaba katmalıyız. 'Dışarıdan IMF geliyor' demek ulusalcılığın, milliyetçiliğin çakıl taşlarını da ortadan kaldırıyor, süreci hızlandırıyor. Türkiye'deki siyasi iktidar ve sermayedarlar IMF'nin uşağı değil, birlikte hareket ediyorlar. IMF dışarıda değil, Türkiye'de kurulan işleyen kapitalizmin bir göstergesi. " (EZÖ)