Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa ülkelerine yönelik "Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu"nu yayınladı. Raporda, IMF ekonomi uzmanlarının, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı Avrupa ülkelerine yönelik tespit ve öngörülerine de yer verildi.
Büyüme tahmini yüzde 3.5
Büyümenin gelecek yıl ise azalan mali destek ve sıkı para politikasının etkisiyle yavaşlayacağı öngörüsünün yer aldığı raporda, Türkiye'ye ilişkin 2018 büyüme tahmini ise yüzde 3,5 olarak kaydedildi.
"Çekirdek enflasyon zirvede"
Türkiye'de yıllık enflasyon oranının Ağustos 2017'de yüzde 10.7'ye yükseldiğine dikkat çekilen raporda, "Enflasyon, Merkez Bankasının yüzde 5 hedefinin iki katından daha fazla. Gıda, gıda harici ve akaryakıt fiyatları iki basamaklı oranlarda artış gösterdi. Çekirdek enflasyon kısmen aşırı genişlemeci makroekonomik politikalar nedeniyle 3 yılın en yüksek seviyesine yükseldi" vurgusu yapıldı.
"Cari açığı da olumsuz etkiliyor"
Para politikasının daha sade bir sistem çerçevesinde enflasyon beklentilerini çapalaması ve enflasyonu düşürmesi gerektiği kaydedilen raporda, yüksek enflasyonun cari açığı da olumsuz etkilediği belirtildi.
Türkiye'nin 2017 yılı başından itibaren biriken toplam cari açığının, gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 5'ini aştığı ifadelerinin de yer aldığı raporda, şu tavsiyede bulunuldu:
"Türkiye'deki güçlü büyüme ivmesi göz önüne alındığında, mali politika desteğinin derecesi yeniden değerlendirilmeli ve orta vadeli konsolidasyon için güvenilir bir plan oluşturulmalı."
"En belirgin revizyon Türkiye'ye"
Geçen ay yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm (DEG) raporunda, Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisinin yüzde 2.7'den yüzde 5.1'e yükseltildiği hatırlatıldığı raporda, "DEG'deki en belirgin revizyonun Türkiye'ye yönelik olduğu" vurgulandı.
IMF raporunda, ayrıca, piyasa aktörlerinin Türkiye'de 2017'nin başında artan faiz oranlarının, döviz kurundan kaynaklanan enflasyon baskılarının kaybolmasıyla gerilemesini beklediğine yer verildi.
"Avrupa genelinde işsizlik düşüyor"
Avrupa ekonomilerinde iyileşmenin güçlendiği vurgulanan raporda, bölge ülkelerinin toplam gayri safi hasılalarının bu yıl yüzde 2.4 ve gelecek yıl yüzde 2.1 büyüyeceği öngörüldü.
Raporda, ayrıca, işsizliğin Avrupa kıtası genelinde düşüşte olduğuna ve ücretlerin bu bağlı olarak yavaşça yükseldiğine de işaret edildi. (PT)
*Kaynak: Sputnik, REUTERS