İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan "Yapı Kayıt Belgesi" başvurularının altı ay daha uzatılmasına karar verildi.
"Yapı Kayıt Belgesi"ne kamuoyunda "İmar barışı" veya "imar affı" deniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 28 Ekim 2018’de yaptığı açıklamayla 31 Ekim olan son başvuru süresinin 31 Aralık tarihine uzatıldığını açıklamıştı.
Bugün verilen kararla İmar Barışı'na yönelik başvurular ikinci kez uzatılmış oldu.
"Haftasonu da başvuru yapılabilecek"
Geçen gün benzer bir açıklama yapan Kurum, şu bilgileri verdi:
"Bugün için yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı. Toplam yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi. Sürecin uzatılmasına ilişkin ciddi talep var, bunu biz 31 Aralık'ta inşallah değerlendirmiş olacağız ancak 31 Aralık'a kadar vatandaşımızın ödemelerinin yapılabilmesi adına tüm kamu bankaları açık olacak ve imar barışı sürecinden vatandaşımız hafta sonu da faydalanabilecek. Diğer özel bankalarımızla da görüşmeleri sürdürüyoruz, bunun hem bakanlığımız internet sitesinde hem de bankalarımızın sitelerinde duyuruları olacaktır. Hafta sonu da bankalarımız açıktır, imar barışından vatandaşlarımız faydalanabilir."
"İmar Affı Ekonomik ve Siyasi Rant Hesaplarıyla Uzatılmaktadır"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu yayınladığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.
Açıklamada özetle şöyle denildi:
“İmar affı ile 40-50 milyar TL gelir öngören ancak şimdiye kadar 14 milyar TL gelir elde edildiğini açıklayan iktidar, yaklaşan yerel seçimleri de gözeterek, talep yoğunluğunu bahane etmiş, ekonomik ve siyasi rant hesaplarıyla süreyi ikinci defa uzatmıştır.
Boğaziçi öngörünüm bölgesinin de imar affı sınırlarına dâhil edilmesiyle ilgili bölge sınırları içerisindeki bina ve tesisler dâhil olmak üzere, bütün kaçak yapılar yasal hale getirilerek, tarihi ve kültürel mirasımız zarar görecektir.
Kaçak yapı stokunun meşrulaştırılması, ülkemizin köklü sorunlarından biri olan kaçak yapılaşmanın sürmesine ve gelecekte yapı güvenliği konusunda yeni sorunlara sebep olmaktadır. İmar aflarıyla kaçak yapı teşvik edilmekte, planlama, mimarlık ve mühendislik süreçlerini uygulanamaz hale getirilmektedir. İmar Affı Ekonomik ve Siyasi Rant Hesaplarıyla Uzatılmaktadır
Bu hususta imar affının bir toplum sağlığı ve güvenliği sorunu olduğu kabulüyle, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir çevre için siyasi iktidarı Anayasal görevini yapmaya davet ediyoruz.
Sermaye ile yapılan ‘barış’ olarak tarihe geçecek bu imar affı uygulamasından, imar affı süresinin ekonomik ve siyasi rant hesaplarıyla uzatılmasından, halk sağlığı ve güvenliği yerine sermaye tercihinden, acil olarak vazgeçilmeli, planlama, mimarlık mühendislik süreçleri işletilerek sağlıklı ve nitelikli yapı stoku oluşturulmalıdır.”
İmar barışı hakkında 2017 yılı öncesinde iskansız yapılan yapılarda yaşayan veya sahibi olan vatandaşların işine yarar. Çünkü bu binalara elektrik, su, doğalgaz bağlanırken sorunlar yaşanıyor. İmar Barışı'na başvuran yurttaşlar alt yapı hizmetlerinden rahatlıkla yararlanabilecek. Nasıl başvuru yapılır? PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr" adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor. Sayfaya giriş yapan yapı sahipleri, "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor. Hangi yapıları kapsıyor? Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi, 31 Aralık 2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor. |
(EMK)