İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İyi Parti’nin İstanbul’da düzenlediği İyi Kalkınma Kongresi'nde konuştu.
İstanbul Kongre Merkezi’nde “Eşitlenen Türkiye” temasıyla düzenlenen İYİ Kalkınma Kongresi’nin 1. oturumunda Yoksulluk ve Kapsayıcılık panelleri yapıldı. Kongredeki kapsayıcılık konulu oturumda Ekrem İmamoğlu, ekonomist Murat Kubilay, Yanındayız Derneği Kurucusu Nur Ger yer aldı.
“Tarımı kaybettik”
"Kapsayıcılık ve sonrasında böyle bir eşitlik ortamı, adil kent imkânı yaratır. Kadın-erkek eşitliğine önem verdik" diyen İmamoğlu şunları söyledi:
"Aynı zamanda dünya ekonomisinin en kıymetli tariflerinden birisi kapsayıcılık tarifi. Toplum artık büyük bir kısmı şehirlerde yaşıyor. Kırsal ne yazık ki çok hızlı terk ettik. Bir de bizim kentleşmemizin tarihçesi çok yakın. Yani baktığınızda 30-40 yıl içerisinde hızlı bir biçimde kırsaldan kentte göç ettik.
"Kırsaldaki sistem somut tespitlerden uzak. Orada farklı bir ferahlık var. Hem istihdam ekonomisi hem gelir ekonomisi açısından öyle. Çünkü tarım ana geçim kaynağı.
"Tarım, çok enteresan bir tarifle tanımlanır; bir sünger gibidir aslında. İstihdamda ve ekonomide onun kendi ağırlığının misli misli fazlası suyu taşır ya sünger. Aslında toplumda o istihdamı besleyen güçlü yapısı vardı tarımın kırsalda. Ne yazık ki şimdi onu da kaybetti."
"Evet buna ben bir misalle örnek vereyim hem bir anne olan genel başkanımız beni çok daha iyi anlayacaktır diye düşünüyorum. Beni derken anlatacağım olayı. Benim anneciğim köyde tarımla uğraşırdı. 9, 10 affedersiniz ineği vardı. Yani bol bol sütle büyümüş bir çocuğum.
"Tereyağla işte ne bileyim kendi yaptığı peyniriyle bunun yanı sıra sebze üretimi vardı. Yazlık, kışlık. Bayağı bir enstitüler yani hani sıkı bir tarım insanıydı ve benim annemin babamla diyaloğunda hiçbir zaman para geçmediğini bilirim. Çünkü annem ürettiğinin büyük bir kısmını pazara yollar sattırırdı.
"Annem sıkı bir çalışandı. Neyse duyarsa gene kızacak “anlatma bunu uşağım diye” de takılıyor bana bazen ama iyi bir ekonomisi vardı annemin. Para biriktirirdi. Kendi buzdolabını almıştır. Ben şahidim. Kendi çamaşır makinesini almıştır. Merdaneli şahidim. Yani birçok ihtiyacını da kendi almıştır."
'Kadınlar için fırsat eşitliği yaratmalıyız'
"Ne zaman ki İstanbul'a taşındı babamla annemin ilişkisinde yeni bir dönem başladı. Çünkü annem bir şekilde babamdan para istemesi lazım. Bu bir evde bir strese konu oldu. Uzun bir zaman. Annem babamdan para isteyemedi. Beni aracı olarak kullandılar yıllarca. Aracılık yaptım. Yani anneme, babamdan parayı alıp veren oldum. Çünkü böyle bir alışkanlık şeyi yoktu. Ve mesela biz o para ilişkisinde annemle daha samimiyiz yani.
"Çünkü anne oğul misali bu travmayı biz kolay atlatmış olabiliriz, ama bugünün İstanbul'u ya da büyük kentlerinde bunun en büyük sıkıntısını çeken kadınlar. Ve kadının fırsat eşitliğini bu kentte yaratamadığınız takdirde bir şehrin ya da bir ülkenin yüzde 85’nin şehirlerde yaşadığı bir ülkenin mutlu olmasını sağlamamızın imkanı yok. Az önce Nur Hanım'ın dediği gibi başlangıcın kadın erkek eşitliğinden başlamasını ben ekonomik prensip olarak kıymetli buluyorum. Zira orada eşitlik duygusunu sağlayamadığınız zaman buradan sonrasını çok konuşmaya gerek kalmıyor. Sonrasını konuşalım."
"İSPARK İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önemli bir iştiraki. Sayın Genel Başkanım bilmenizi isterim. Görevi aldığımızda İSPARK'ı kocaman İSPARK'ın yani yaklaşık 2 bin 500 çalışanı o dönemde olan İSPARK'ın kadın çalışan sayısı bu da değildi. Sıfırdı, şaşırdık, şok olduk. Yani 2 bin 600 insanın. Şu an yüzlerce kadın çalışan var. Yani bu bir aslında başlangıç örneği. Yani bir toplumu motive etme çabasıydı. Çok önemsedik.
"Biz sadece 2,5 yılda büyükşehir belediyesindeki çalışan sayısını iki kat arttırdık. Buradan hani şunu da örnek vereyim; yönetici kadın sayısını üç kat arttırdık. Ama hani vardığımız nokta yeter mi. Üç kat deyince abartılı iyi bir başarı gibi gelse de hala çok gerisindeyiz. Ve hassasiyetle her sandalyenin birinin kadına ait olmadığı hiçbir organizasyon, hiçbir mekanizma yani bunun içerisine gelir elde etmeden tutun yönetmeye kadar gerçekten ülkemizin başarılı olma şansı yok. Çünkü ben de bu aşırı bir duyarlılık da yarattı ben hani bütün yöneticilerden bunu istirham ediyorum.
"Ben bazen bazı konularda bir masanın etrafında belediye başkanları olarak ya da yöneticiler olarak oturuyoruz ya da bir konuyu tartışacağız, önem veriyoruz bu kentte muhataplarını masaya çağırıyoruz.
"Bir kadın bile yok. Yani şimdi oradaki duyguyu, oradaki kapsayıcı, yani biz bugün kapsayıcılık konuşuyorsak, kapsayıcı kararı kadın olmadan o masada nasıl verebiliriz? Değil. Ama şu da bir gerçek ki hani bir kadın da karar verirken erkeğe ihtiyacı var. Söyleyeyim yani eşitliği her koşulda sağlamak lazım. Bazen mesela çok kadın bir arada karar verici mekanizmalar da yaşıyoruz. Böyle ilginç bir şey var.” (EMK)