Proje, çocuk işçilere yönelik bilinç ve duyarlılığın artırılmasını, çalıştırılan çocuklarla ilgili izleme ve değerlendirme mekanizmaları oluşturulmasını, eğitim ve danışmanlık hizmetleri aracılığı ile çocuk işçiliğinin önlenmesini ve çalıştırılan çocukların çalıştıkları işlerden çekilmesini amaçlıyor.
Türkiye'de çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri, "sokakta çalışma,sanayide küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, aile işletmeleri dışında gezici ve geçici mevsimlik tarım işlerinde çalışma" olarak tanımlanıyor.
ILO'nun projesi, Çankırı, Kastamonu, Ordu, Erzurum, Elazığ, Van ve Sinop 'ta uygulamaya girecek. İki yıllık bir uygulama süresi bulunan proje, yedi aşamadan oluşuyor.
* Projenin ilk ayağında seçilen illerde tarım, informel sektör ve sokak işlerinde kötü koşullarda çalışan çocuklar belirlenecek ve koşulları ortaya konacak.
* İkinci aşamada, seçilen illerde il proje koordinasyon ofisleri kurulacak. Ofislerdeki görevlilere, çocuk gelişimi ile ilgili eğitim verilecek. Bu süreçte iş yaşamından çekilen çocukların uygun okullara yerleştirilmesi de sağlanacak.
* Üçüncü aşamada ise 7 ilde hedef gruptaki çalışan çocukların ailelerine iş temin edilerek sosyal güvenlik sistemine girmeleri sağlanacak. Gerekirse yoksullukla mücadele programları kapsamında kendilerine ekonomik destek uygulanacak.
* Projenin dördüncü aşamasını kamuoyunda duyarlılık yaratma oluşturuyor. Bunun için medya ve sivil toplum örgütlerinden destek sağlanacak.
* Beşinci aşamada, çocuk işçiliğini önlemeye yönelik "İl Eylem Komiteleri" oluşturulacak.
* Altıncı aşamada da çalışan çocukların tespiti, izlenmesi ve yönlendirilmesi amacıyla, "Çocuk İşçiliği İzleme Sistemi" faaliyete geçirilecek.
* Son aşamayı ise çocukların işten çekilmesi için işverenler ile anlaşmaya varılması oluşturuyor.
Her on çocuktan biri çalıştırılıyor
Proje için gerçekleştirilen araştırmaya göre, ülkemizde 6-17 yaş grubunda ekonomik olarak faal durumda 1,6 milyon çocuk bulunuyor.
Bunların yüzde 70'i de 15-17 yaş grubunda yer alıyor. Çalıştırılan çocuk sayısı da, bu yaş grubundaki tüm çocukların hemen hemen yüzde 10'unu oluşturuyor,Türkiye'de en fazla Çocuk işçinin çalıştığı sektörün tarım olduğu görülüyor.
12-17 yaş grubunda çalıştırılan çocukların yüzde 58,9'u tarımda, yüzde 21,1'i hizmet sektöründe, yüzde 20,1'i ise sanayide istihdam ediliyor. (KÖ)