Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çok sayıda ülkede ekonomik büyüme sağlanmasına karşın üç yıldır rekor seviyeye yükselen işsizlik oranlarının 2011'de de bu şekilde devam edeceğini söyledi ve istihdam odaklı uzun vadeli yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiği konusunda uyardı.
"Küresel İstihdam Eğilimleri 2011: İstihdamı geri kazanmak" başlıklı raporunu yayınlayan örgüt, sanayileşmiş ülkelerde finansal açıkları kapatmaya odaklanan ve istihdamı görmezden gelen yaklaşımın bu yıl da istihdam sorununu derinleştireceğini belirtti.
ILO yöneticisi Juan Somavia "Dünya genelinde istihdam piyasalarında farklı düzeylerde düzelme olsa da, krizin büyük insani faturası halen ortada" dedi. 2010'da 205 milyon olan küresel ölçekte işsiz sayısının bir önceki yıla göre değişmediğini ve krizin başladığı 2007'ye göre 27,6 milyon fazla olduğunu da ekledi.
İşsizlik seviyesindeki duraklamaya karşın diğer makroekonomik göstergelerde 2010'da gelişme yaşandı ve gayrisafi milli hasıla, özel tüketim, yatırım ve uluslararası ticaret verileri kriz öncesi seviyelerine döndü.
Somavia makroeknomik poltikalardaki öncelikleri yeniden düşünerek kaliteli istihdam yaratmanın büyüme, düşük enflasyon ve dengeli kamu bütçeleriyle ana hedefler arasına katılması gerektiğini söyledi.
Küresel düzeyde 2010'da 78 milyon genç işsizdi; bu rakam kriz öncesinde 73,5 milyon seviyesindeydi ancak 2009'da 80 milyona ulaşmıştı. 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı yetişkinlere göre 2,6 kat daha fazla oldu.
ILO verilerine göre 2007-20 arasındaki işsizlik artışının yüzde 55'i Kalkınmış Ülkeler ve Avrupa Birliği Bölgesi'nde gerçekleşti. Bu bölgeler tüm dünyadaki iş gücünün yüzde 15'ini oluşturuyor. Öte yandan Brezilya, Kazakistan, Sri Lanka, Tayland ve Uruguay gibi bazı kalkınmakta olan ülkelerde işsizlik oranı kriz öncesinin de altına inmiş durumda.
Yine 2009'da 1,53 milyar emekçi de kırılgan işlerde çalışıyordu ve bu tüm çalışanların yüzde 50,1'i demek. 630 milyon emekçi aileleriyle birlikte günde 1,25 dolar seviyesinin altında bir gelirle yaşıyordu.
Dahası, ILO'ya göre artan gıda fiyatlarının yol açacağı enflasyon artışı, tarım dışı sektörlerde de iş kaybına yol açma tehlikesini beraberinde getiriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim 2010 döneminde işsizlik oranı yüzde 11,'ye geriledi. 2009'un aynı döneminde bu oran yüzde 13'tü. Genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 24'ten yüzde 21,3'e indi. (EÜ)