Beş dakikalık tanıtım filminde katılımcılardan Zeliha Karakoç şöyle diyordu:
"Artık bir yere giderken izin istemiyorum. Heriften harçlık da istemiyorum. Bazen onun cebine ben harçlık koyuyorum. Çalışıyorum ve paramı kazanıyorum."
Yeni Çözümler Vakfı'nın "Kadınlarla... Mor Dizi" belgeselinde; Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı'na Türkiye'nin dört bir yanından katılan Zeliha Karakoç ve diğerleri, kadın bilinçlenme sürecini ve sonrasını anlatıyor.
İlkkaracan Ajas: 36 ilde 4 binin üzerinde kadın hak eğitimi aldı
Toplantıda konuşan KİH Yeni Çözümler Vakfı'ndan İlkkaracan Ajas, "Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı"nın 36 ilde dört binin üzerinde kadına ulaştığını ve farkındalık yarattıklarını söyledi.
İlkkaracan Ajas, "1995 yılından beri yürüttüğümüz bu programla kadınları hakları konusunda bilinçlendirmeyi hedefledik. Türkiye'nin 10 ilinde, 15 yerel kadın örgütlenme girişiminin başlaması programın dönüşüm aracı olduğunu ve sadece bireysel düzeyde kadınları değiştirmekle kalmayıp, aileleri ve çevrelerini de olumlu yönde etkilediğinin göstergesidir" dedi.
Ağduk: Kadınlar, artık haklarının farkında
UNFPA'dan Meltem Ağduk ise toplantıda bir anısını anlattı. Ağduk "Bizim yaptığımız eğitimlerden birine katılan 70-75 yaşlarındaki bir kadınla konuşuyordum. Bana 'Bedenime yeni sahip oldum' dedi. Nasıl diye sordum. 'Artık okuma yazma biliyorum. Önceden beni kimse görmüyordu. Hayalet gibiydim. Ama şimdi bedenime sahibim."
Ağduk, eğitim programlarıyla kadınların birey olma bilincini kazandıklarını ve haklarının farkına vardıklarını söyleyerek, belgeselin önemine değindi.
Tornacı: Kamu STK işbirliğine en güzel örnek
SHÇEK Aile Kadın ve Toplum Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurdan Tornacı ise kamu ve STK'lara yapılan çalışmanın en güzel örneklerinden birinin bu belgesel olduğuna değindi.
Tornacı, "Hızlı bir kentleşme var. Bunun sonunda da yoksullukta artış görülüyor. Yoksulluktan en çok etkilenenler kadınlar, çocuklar ve gençler. Bu diziyle yüzlerce kadına ulaşılacak. Belgesel diğer kadın programlarından farklı. Kadının hakkını bilmesi, o programlarda gözyaşı dökmesinden iyidir " dedi.
İnce: Arka planda kalmamayı öğrendim
KİH eğitim programına katıldıktan sonra örgütlenmeye giden kadınlardan biri de Nafiye İnce. Sivaslı, iki çocuk sahibi İnce şöyle konuştu:
"Kadının söz sahibi olmadığı kırsal kesimden geliyorum. Her sokağa çıktığımda 'Kendine dikkat et; yüksek sesle konuşma; gülme' denmesinden bıkmıştım. Benim düşüncelerime yapılan baskı fiziksel şiddetten de önemliydi. Eğitim aldım. Kadınlar için ne yapabiliriz. konuşuyorum artık. Kendimi aştım, arka planda kalmamayı öğrendim."
Belgeseli Arzen Atalay yönetti
Arzen Atalay'ın yapım ve yönetmenliğini üstlendiği belgesele, aralarında Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Ayşe Kulin, Derya Baykal, Gülriz Sururi, Zeynep Oral ve Ece Uslu'nun da olduğu yazar ve sanatçıların destek verdiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'ndan (UNFPA) Meltem Ağduk, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Aile Kadın ve Toplum Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurdan Tornacı, KİH Yeni Çözümler Vakfı'ndan İpek İlkkaracan Ajas ve KİH eğitimi programı katılımcısı Başak Kadın Kooperatifi Başkanı Nafiye İnce ve çok sayıda kadın STK temsilcileri katıldı. (AD/EÖ)