*Fotoğraf: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün, yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı aldığını ve seri üretimine başlandığını açıkladı.
Bakan Koca, ''Gelecek hafta sonundan itibaren başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız'' duyurusu yaptı.
"Üretime bugün itibariyle başlamış olduk" diyen Koca, "24 yıl aradan sonra, yerli aşımız üretilmiş oluyor" dedi.
Ülkemize ve insanlığa hayırlı olsun. #Turkovac pic.twitter.com/IfB7qGypj7
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) December 22, 2021
Urfa Sanayi Bölgesi'ndeki bir laboratuvardan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görüntülü bağlanan Sağlık Bakanı Türkiye'nin COVID-19 aşısı üreten dokuzuncu ülke olduğunu söyledi.
TURKOVAC hakkında bilinenler
- Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından geliştirilen yerli aşı olan Turkovac, Türkiye'de ilk kullanılan Çin menşeli Sinovac firmasının Coronavac aşısı gibi inaktif türde.
- İnaktive edilmiş aşılar, virüsün bir laboratuvarda geliştirilmesi ve ardından öldürülmesi ile yapılıyor. Virüsü güvenli bir şekilde hazırlamak ve ardından öldürmek, yeni teknolojilere göre daha uzun sürebiliyor. Ancak etkisiz hale getirilmiş aşılar, koronavirüsün girişine aracılık eden tek başak proteinden ziyade, vücuda virüse gizlice müdahale olanağı sağlıyor. Bu, bilinen geleneksel aşı türü.
- Dünyada yaygın olarak kullanılan Covid-19 aşıları; inaktif, Viral Vektör ve mRNA yöntemleriyle üretiliyor. Dünyada hangi aşının daha etkili olduğu yönünde tartışmalar sürüyor.
- Turkovac çalışmalarının Faz 1, Faz 2, Faz 3 aşamalarındaki başarı yüzdeleri ve ayrıntılar ise henüz paylaşılmadı.
Erdoğan: Aşı hasisliği yapmıyoruz
Erdoğan, "Bazı vatandaşlarımızın aşı olmak için tüm riskleri göze alarak kendi ürünümüzü beklediğini biliyorum" derken ekledi:
"Bu vatandaşlarımızı, en kısa sürede randevularını alarak TURKOVAC aşısını yaptırmaya davet ediyorum. Biz bazıları gibi aşı ve ilaç hasisliği yapan bir ülke değiliz.
"Salgın döneminde maske başta olmak üzere elimizdeki tıbbi malzemeleri dünyada 160 ülke ve 12 uluslararası kuruluşla paylaştık. Diğer yerlerden aldığımız aşılardan bir kısmını da acil ihtiyaç duyan kimi dost ülkelere gönderiyoruz.
"TURKOVAC'ın üretimiyle birlikte bu aşımızı da tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız."
"Türkiye aşı merkezi olacak"
Bakan Koca, aşının kullanımı konusunda "Gelecek hafta sonundan itibaren başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız" bilgisi verirken, hıfzısıhha projesiyle ilgili şunları söyledi:
- İhale sürecinin gelecek hafta tamamlanmasını planlıyoruz. Hıfzıssıhha ile ilgili 10 gün kadar önce ihale süreci başladı, teklifler alındı. Gelecek hafta ihalenin sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Ankara Havalalanına yakın yerde 50 bin metrekare kapalı alanlı ve gelecek yıl bitirilmek üzere ihale süreci başlamış oldu. Hem MRNA aşısı hem inaktif aşı hem nazal aşı hem protein aşısı hem de adonovirüs aşısı olmak üzere ileri teknolojilerin bir arada olduğu dünyanın en büyük kapasiteli aşı Ar-ge ve üretim merkezi olacak. İnsanlığın kullanımına verilmek üzere güçlü bir aşı Ar-ge ve üretim merkezi olacak.
TİTCK acil onay açıklaması
Turkovac'a acil kullanım onayı veren Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) internet sitesinde yayımlanan açıklamada şöyle denildi:
- Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen Covid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında kullanılması planlanan, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle geliştirilen ilk yerli ve milli inaktif Covid-19 aşısı TURKOVAC halka hızlı erişiminin sağlanması için Acil Kullanım Onayı kapsamında değerlendirilmiştir. Bilimsel değerlendirmeler sonucunda, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir.
(PT)