Atölye BİA Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi’nin 27 Mayıs’ta Zoom programı üzerinden gerçekleşen ilk oturumu haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan’ın eğitmenliğinde ve 16 katılımcıyla gerçekleşti.
Altyazısız olmasın
*Katılımcıların seçtikleri fotoğraflardan biri değerlendiriliyor
Fotoğrafçı Özcan Yurdalan, sunumuna katılımcıların atölye çalışması için seçtikleri fotoğraflar ve fotoğrafla olan ilişkileri üzerine konuşarak başladı.
“Alt yazısı olmayan fotoğraf, sayfa süsüdür. Bir fotoğraf mutlaka altyazısıyla birlikte yayınlanmalıdır” diyen Yurdalan, haber ve fotoğraf ilişkisine değinerek fotoğraf alt yazısının önemine değindi:
*Katılımcıların seçtikleri fotoğraflardan biri değerlendiriliyor
“Bir haber fotoğrafının ne olduğu, ne zaman çekildiği, nasıl servis edildiği çok önemli. Fotoğraf alt yazısında gazeteciliğin temel ilkeleri olan temel soruları karşılayan cevaplar yer almalı.
“Haber fotoğrafında altyazı fotoğrafın bağlamıdır. Fotoğrafın farklı anlamlara kaymaması için, altyazısı önemlidir. Her fotoğraf bize bir şey söyler. Altyazı fotoğrafın anlamını değiştirebilir.”
İlk Kırım Savaşı'ndan
*Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi katılımcıları
“Görüntülerle haber iletme yöntemi çok eskiye dayanıyor, çok eski bir numaradır” diyen Yurdalan, haber fotoğrafçılığının tarihini bir anka kuşuna benzeterek anlattı. Çekilmiş ilk fotoğraftan, iliştirilmiş fotoğrafçılığı örnekledi.
“Basın fotoğrafçılığının başlangıç yılı 1855’dir ve ilk fotoğrafı Kırım Savaşı’na giden Roger Fenton çekmiştir. Çektiği fotoğrafları da kıyımı ve savaşın gerçeklerini göstermeyerek çekiyor. Çünkü bir iliştirilmiş fotoğrafçı olarak oradadır."
Fotoğrafın dili
Yurdalan, "tarafsızlıktan diye bir şey yoktur ama bağımsız habercilik diye bir şey vardır” derken haber fotoğrafının ne olduğunu anlatıyor.
"Haber fotoğrafı bilgi, tanıklık ve haber iletme aracıdır, fikir ürünüdür. Habercilikte olduğu gibi haber fotoğrafçılığında da dürüstlük, sorumluluk ve bağımsızlık temel ilkeler arasındadır.
“Fotoğrafın da kendi bir dili vardır ve en güçlü iletişim araçlarından biridir. Fotoğraf bağımsız bir dil olarak günümüz insanın hakim olması gereken bir dildir aslında. Bu dillerden biri de fotoğrafın dilidir.”
Fotoğrafçının katkısı
Yurdalan basın fotoğrafçılığında fotoğrafçının fotoğrafa katkısını estetik ve yaratıcılıkla birleştirerek anlatının kurulmasından geçtiğini söylüyor.
"Fotoğraf için doğru mesafe, doğru açı ve doğru an unsurları önemlidir."
Haber fotoğrafçılığında ulusal ve uluslararası fotoğraf ajansları fotoğrafçılığının etkisi de atölyenin konuları arasında yer aldı.
Atölye'nin ikinci oturumu 29 Mayıs 2020, Cuma günü. (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılı boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. 2020 yılı başlangıcında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.