Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır Barosu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde ilk Kürtçe hukuk dergisi “Aşdad”ı yayımlayacak.
Dergi üç ayda bir yayımlanacak. Baronun Kürtçe Dil Komisyonu Başkanı Avukat Elif Birkili dergiyi hukuk alanında kalıcı hale getirmeyi umut ettiklerini söyledi.
Bianet’e konuşan Avukat Elif Birkili, “Derginin ilk sayısı, UNESCO tarafından 17 Kasım 1999'da 21 Şubat olarak açıklanmış olan 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde çıkartılacak” dedi.
*Diyarbakır Barosu Kürtçe Dil Komisyonu
“Oldukça elzem ve gerekli”
Çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Birkili, “Diyarbakır Barosu Kürtçe Dil Komisyonu olarak bir hukuk dergisi çıkartma fikri temelde bir ihtiyaçtan kaynaklı ortaya çıktı. Komisyon olarak düzenlediğimiz olağan toplantılarımızda komisyon üyesi arkadaşlar bu yönde bir öneride bulundular. Bilindiği gibi hukuk alanında Kürtçe yayın yapan süreli bir yayın bulunmamaktadır” diye ekledi.
Bu alanda bir terminolojinin oluşmasının “oldukça elzem ve gerekli” olduğunu düşünen Birkili, şunları ifade etti:
“Kendi dilimizde meslek ve çalışma alanlarımıza ilişkin üretimde bulunmak istedik. Bu vesile ile Kürtçe hukuki kaynaklarda zenginlik sağlanacak. Bu alanda çalışma yürütmek isteyen bireylere, topluluklara ön ayak olacak ve kıymetli bir arşivin oluşması sağlanacaktır. Bilinmektedir ki hukuk daima gelişen ve revizasyona açık bir disiplindir. Bu gelişim ve ilerlemenin kendi dilimizle tanıklığını yapmak ve kaydını tutarak bir parçası olmak istemekteyiz. Derginin temel ve öncelikli amacı hukuk alanında Kürtçe süreli bir yayın varlığını sabit kılmaktır. Bu vesileyle Kürtçe hukuk terminolojisi genişleyecek ve genişledikçe kendi arşivini oluşturacaktır.”
Birkili, “Hukuku ve hukuka ilişkin olan tüm mefhumları kendi dilimiz ile ele almak, tartışmak, buna dair üretimlerde bulunmak ve bu üretimlerin yeni alanlar oluşturmasını amaçlamaktayız” şeklinde sözlerini sürdürdü.
“Yazma Atölyesi”
Derginin her sayısında hukukçular ile söyleşilerin yer alması bekleniyor. Ayrıca bir “Yazma Atölyesi”nin olacağına dikkat çeken Birkili, şunları söyledi:
“Mevcut muhtelif kategorilere dair pozitif hukuk kaynaklarını, doğal hukuka ilişkin tartışmaları, hukukun diğer disiplinler ile olan bağlantısını, uluslararası hukuk terminolojisini, sinemada, edebiyatta, mitolojide ezcümle sanat ve sosyal bilimlerin her dalında hukukun varlığını ele alan bir yayın akışı düşünmekte ve çıkacak olan ilk sayıyı da bu akışın ilk taşı olacak biçimde hazırlamaktayız. Ayrıca her sayıda alanında kıymetli çalışmalar yürütmüş olan bir hukukçu ile röportaj yapmayı planlamakta böylece emeği ve hukuki gelişmeleri görünür kılmayı hedeflemekteyiz. Komisyon üyesi ve Baro mensubu avukat meslektaşlarımıza ayırdığımız bir alan olarak Yazma Atölyesi yer almaktadır.
“Bu atölye konu sınırlaması olmayan serbest bir alan sağlayan ve bir anlamıyla üretime teşvike eden bir amaç taşımaktadır. Üretim fikri de bahsetmiş olduğum sebeplerden ortaya çıktı ve sonrasında hem komisyon içerisinde ne tür içerikler oluşturabileceğimize karar kıldık hem de komisyon dışında farklı ülke ve şehirlerden değerli hukukçu ve dil alanında çalışmalar yürütmüş kişilerle temasa geçip kendilerinin de yardımı ve desteği ile derginin hazırlıklarına başladık.”
İlk Dosya: Hukuka Giriş
Derginin bir disiplin olarak hukuk ve hukuka ilişkin tüm konulara yer vereceğini belirten Birkili, “Tabii bu konular her sayıda bir dosya kapsamında ele alınacak bu vesile ile sistematik bir yayın akışı sağlanacaktır” dedi.
Avukat Birkili, derginin içeriğine ilişkin şöyle devam etti:
“Keza bu perspektif ile hazırlanan derginin 21 Şubat Anadil Günü’nde çıkacak ilk sayısının dosya konusu Hukuka Giriş olarak belirlendi. Bu alanda pek yeni bir çalışma olduğu için disiplinli ve planlı bir yol yöntem ilerlemek istedik. İlk sayıda hem komisyona üye arkadaşların hem de komisyon dışında yer alan ve hukuk alanında Kürtçe pek kıymetli çalışmalarda bulunmuş değerli hukukçu meslektaşlarımızın ve dil konusunda kıymetli çalışmalara olan kişilerin yazıları yer almaktadır.”
Kolektif bir çalışmanın ürünü
Derginin oluşumunda dışarıdan destek aldıklarını ve muhtemel desteklere de açık olduklarını ifade eden Birkili, “Neticede bu kolektif bir çalışmanın üründür” diye vurguladı.
Derginin gelecek sayılarında da ilk sayıda olduğu gibi bir dosya konusu belirlenip o minvalde çalışmalar yer alacak. Özel Hukuk ve Kamu Hukuku dallarının alt dalları olan Ceza Hukuku, Medeni Hukuk, İnfaz Rejimi, Hukukta Kadın Hakları, Çocuk Adalet Sistemi vb. pek çok konu dosya şeklinde ele alınıp irdelenecek. Bununla beraber hukukun diğer disiplinler ile olan bağlantısı geniş bir perspektiften ele alınacak ve buna ilişkin çalışmalar yapılacak.
İlk sayıda dosya konusu kapsamında şu yazılar yer alacak:
Hukukun Kaynakları (Av. Muhammed Nurullah Boztaş), Toplum Düzeni Kuralları (Av. Şêxo Fîlîk), Hukukta Kişi Kavramı ve Hukukun Kişileri (Av. Veysel Vesek), Hukuki Yaptırımlar (Av. Cemîl Çelîk), Hak Kavramı ve Çeşitleri (Av. Rênas Xendekî), Hukuk Sistemleri (Av.Sezgîn Dînç), Hukuk Kurallarının Yer, Zaman ve Konu Bakımından Uygulanması (Av. Hüseyin İnal), Nitelik Yönünden Hukuki Norm Çeşitleri ve Yorumlanması (Av. Ekrem Koçbaşı), Hukuk ve Alt Dalları (Av. Sabîr Ebdulahîzad), Yüzlerce Mahkeme ve Bir Aşdad (Brahîm Qijikareş).
Ayrıca Yazma Atölyesinde de Av. Gülşen DEMİR ve Av. Mem Arîn’in yazıları, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ile gerçekleştirilen bir röportaj ve Dr. Nurî Talabanî’nin hayatı hakkında bir biyografi de ilk sayıda yer alıyor. (AS)
*Aşdad: Avukat Birkili, Aşdad'ı "Doğal Hukuk" anlamında kullandıklarını belirtti.