Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri, tutuklandıklarından beri ilk kez hakim yüzü gözü gören Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Sinan Aygül ve Azadiya Welat gazetesi Mardin temsilcisi Aziz Tekin'i tahliye etmeyi reddettiler.
17 aylık bir "tedbir" tutukluluğundan sonra 25 Haziran'da Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan Sinan Aygül'un yargılandığı dava 26 Temmuz'a bırakıldı.
Sinan Aygül tahliye edilmeyenlerden
Bitlis Baro Başkanı ve Aygül'ün avukatı Enis Gül mahkemeye müvekkilinin gazeteci olduğunu beyan etse de ve Aygül'ün yaptığı haberleri mahkemeye sunsa da bu habercinin serbest bırakılmasına yetmedi.
Gül, Aygül'ün yaptığı tespit edilen telefon görüşmelerinin tamamının haber amaçlı olduğunu ve tutuklanmasının hukuksal olmadığını mahkemeye bildirdi.
Mahkeme, sanıkların savunmalarını kayda aldıktan sonra aralarında Aygül'ün de bulunduğu 17 sanığın tutuklu kalmasına, geri kalanlarınsa tahliye edilmelerine karar verdi.
Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Aygül, 19 Ocak 2011'de gözaltına alınmıştı. Van Adliyesi'ne çıkarıldıktan sonra tutuklanarak Van F Tipi Cezaevi'ne nakledilen haberci, Kürdistan Topluluklar Birliği-Türkiye Meclisi (KCK/TM) üyesi olmakla suçlanıyor.
Aziz Tekin'e de tahliye yok
Aygül gibi ilk kez mahkeme karşısına çıkanlar arasında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için hakkında iddianame düzenlenen Azadiya Welat Gazetesi Mêrdîn Temsilcisi Aziz Tekin de vardı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kızıltepe İlçe binası, BDP Siyaset Akademisi ve Kızıltepe Belediyesi ile çok sayıda eve 28 Ocak'ta yapılan eşzamanlı baskınlarda gözaltına alınan ve dosyası diğer 11 kişiden ayrılan Aziz Tekin, bir daha 9 Ağustos'ta mahkeme yüzü görecek.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, gerçekleşen ilk duruşma sırasında Tekinin Kürtçe savunma vermesini engelledi. Tekin ise, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.
Tekin, "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanıyor; öldürülen bir PKK'li için kurulan taziye çadırını ziyaret etmekle ve polis baskını ile gözaltıların protesto edildiği bir eyleme katılmakla suçlanıyor.
3. Yargı Paketi haftasonu görüşülebilir
Bu arada, şüpheli ve sanıkların tutuklanması veya tutuklu bırakılmasını somut maddi olgularla desteklenmesini öngören ve daha önce Meclis görüşmeleri Ekim'e kaldığı bildirilen 3. Yargı Paketi'nin bu haftasonu Meclis tatile girmeden ele alınabileceği ifade edildi.
Adalet ve Kalınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Elitaş, 3. Yargı Paketi'ni Meclis tatile girmeden yasalaştırmaya çalışacaklarını söyledi.
Elitaş, Mecliste gazetecilerin soruları üzerine, "3. yargı paketi hafta sonunda Meclis gündemine gelecek. Muhalefetin bu konuda daha önce talepleri vardı. Muhalefetle konuyu görüşeceğiz ve Meclis tatile girmeden paketi yasalaştırmaya çalışacağız" dedi. (EO/NV)