24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı Anması için ilk kez Avrupa'da aralarında Ermeni diasporası ve ırkçılık karşıtı örgütlerin olduğu 21 kişilik bir heyet Türkiye'ye geldi.
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi'nn davetiyle gelen heyette yer alan Avrupa Irkçılık Karşı Taban Örgütü'nden (EGAM) Benjamin Abtan ve Ermeni Hayırseverler Birliği'nden Nicolas Tavitian, Cezayir Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.
"Torunların anısı ve sorumluluğu"
Sözlerine "Hitler Nazi rejimin nihai çözümünü ifade ettiğinde kafasında Ermeni soykırımı vardı" diye başlayan Benjamin Abtan, soykırımın tanınması için Türkiye'de mücadele veren sivil toplum örgütlerine destek olmak için Türkiye'ye geldiklerini söyledi.
"Soykırım, ırkçılığın varabileceği en uç şiddet eyleminin kendisidir" diyen Abtan, sadece Türkiye'de değil Bosna, Macaristan, Fransa gibi dünyanın farklı yerlerinde soykırımın inkarı ve ırkçılıkla mücadele ettiklerini söyledi.
"Soykırımın tanınması ile verilen mücadelenin asıl amacı adalet, demokrasi ve gelecekle ilgili. Bu mesele soykırımda hayatta kalanların torunlarının anısıyla, demokrasinin güçlendirilmesi ile ve gelecek kuşaklara bırakacağımız mirasın mücadelesi ile ilgili. Geleceği birlikte inşa etmek istiyorsak 100 yıldır süren bu tarihsel olaylara yönelik yalanlarla yüzleşmemiz gerek. "
"Soykırımı yaratan ve inkar eden argümanlar aynı"
Bugün soykırımı kabul etmemek için üretilen argümanların büyük bir kısmının zamanında soykırımın gerçekleşmesi için kullanılan argümanlarla örtüştüğünü söyleyen Abtan, şöyle devam etti:
"Örneğin Ermenilerin 'bizim topraklarımızı elimizden alacaklar' argümanı. Özellikle günümüzde Ermeni diasporası çok güçlü ve acaba Türkiye'yi mahvetmek mi istiyor düşüncesi. Aslında bütün bunlar soykırımın mantığının devamını sağlamak üzerine üretilmiş fantaziler. "
Abtan, Türkiye'de bugünkü kuşakların soykırımın suçlusu değil ancak bu problemi aşmak için "ne yapmak gerekir" sorusunun sorumlusu oluğunu belirterek Türkiye'de bugün yapılan anmaların ve bir Avrupa delegasyonunun buraya gelmesinin de bu kuşaklara mensup STÖ'lerin mücadelesi ile olduğuna dikkat çekti.
"Türkiye'de eğitim alanında çalışmak isteriz"
İstanbul'da yetimhane yöneticisi olan dedesi ve anneannesi 1922'de Fransa'ya göç etmek zorunda kalan Ermeni Hayırseverler Birliği'nden Niolas Tavitian da anma için Türkiye'ye gelmenin kendisini çok duygulandırdığını söyledi.
Türkiye'de soykırım anmasının yapılabiliyor olmasının bile çok ileri bir adım olduğunu söyleyen Tavitian, geliş amaçlarını demokrasinin güçlendirilmesi, Ermen kültürü ve kimliğinin muhafaza edilmesi ve Ermeniler ile Türkiyeliler arasındaki düşmanlığın ortadan kaldırılması olarak açıkladı.
Eğitim alanında çalışan bir örgüt olduklarını söyleyen Tavitian, ileride devletin Ermeni kimliğinin önündeki engelleri kaldırdığı taktirde Türkiye'de de bu anlamda çalışmalar yürütülebileceğini bunun da çok anlamlı olacağını belirtti.
Tavitian, Türkiye'de STÖ'lerin soykırımın tanınması yönündeki 10 yıllık mücadelesinden çok etkilendiklerini belirterek bunun geleceğe dair olumlu gelişmelere dair umut verdiğini söyledi ve anmalarda resmi kişilerin yer almasının bunun adımlarından biri olabileceğini belirtti.
"Bir gün başbakan ya da cumhurbaşkanının anmaya katılıp soykırımın ne kadar trajik ve inkarın ne kadar yanlış olduğunu söylemesini isteriz." (NV)
* 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı'nın 98. yılı anması saat 19:15'te Taksim'de yarın yapılacak.