Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstanbul, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıyla ilgili gözaltına alınanlardan 49’u bu sabah Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi.
Soruşturmada görevli savcılar öğle saatlerinde ifade işlemine başladı.
Şüpheliler için Arapça ve Kürtçe bilen tercümanlar da ifade işlemleri sırasında hazır bulunuyor.
52 gözaltıdan 2'si serbest
İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da, saat 16.14’te düzenlenen ve 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında toplam 52 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 2 kişi ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işleminin ardından serbest bırakıldı.
AA’nın haberine göre, “Hüsam” kod adlı bir şüpheli, Suriye, Azez'de güvenlik güçlerince gözaltına alındıktan sonra İstanbul'a getirildi. Saldırının faili Ahlam Albashır ve beraberindekilerle hareket edip, saldırının hazırlıkları sırasında onlara yardım ve yataklık etmek, patlamanın ardından Suriye'ye kaçmakla suçlanıyor.
Emniyet ifadesi: “27 Temmuz’da geldik”
AA'nın aktardığına göre, Ahlam Albashır, İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki ifadesinde şunları söyledi:
"Temmuz ayında Menbiç'te bölgenin önde gelenlerinden olan ve daha sonra YPG'nin istihbarat biriminden olduğunu öğrendiği "Hasan" isimli kişi yanına gelerek, "Hacı sana önemli bir görev verecek" dedi.
"Daha sonra bölgedeki bir çiftlik evinde Hacı ile görüştüm. Burada bana Bilal diye birisiyle Türkiye'ye gideceğimi söyledi. 400 lira ile 2 cep telefonu vererek daha önce hiç tanımadığım ve karı koca rolü yaptığım kişiyle aracılar vasıtasıyla gittiğim İdlib'de buluştum.
"27 Temmuz'da illegal yollardan Hatay'a, aynı gün oradan İstanbul'a geldik.
"Yoldayken nereye gideceğimizi bilmiyordum. İstanbul'dayken Bilal Hasan'ın telefonuna gelen konumdaki eve gittik, 4 ay boyunca kaldığımız bu ev ile çalışıyor gözüktüğümüz iş yerinin Ferhat Habeş'e ait olduğunu daha sonra öğrendim.
"Bilal Hasan bomba yüklü çantayı İdlib'den yanında getirdi.
"Bilal ile 4 ay boyunca ev ve iş dışında bir yere gitmedik, son 1 ay içerisinde Yasir K. ile iki kere keşif amacıyla Taksim'e gittik, yaya olarak da İstiklal Caddesi'nde dolaştık.
"Saldırı günü Bilal Hasan ve Yasir K. ile Beyoğlu'na gittik, Bilal Hasan "işim var" diyerek çantayı bana verdi, çantayı alıp caddede yürüdüm ve patlamanın yaşandığı banka oturdum.
"Burada beklerken bir ara çanta ve poşeti bankta bırakarak karşıdaki bir mağazanın önüne gittim, o sırada telefonuna, oturduğu sırada çekildiğim fotoğraf ve video geldi. Daha sonra "Hacı" kod adlı örgüt yöneticisi telefonla arayarak "Çantaların yanına geri dön" dedi, tekrar banka oturdum
"Telefonla "Oradan ayrıl" talimatı gelince de Taksim Meydanı'na doğru yürüdüm."
Ancak, güvenlik kamerası kayıtları araştırmasında Albashir'in, fotoğraf ve videosunun çekildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı, İstiklal Caddesi'nde oturduğu banktan 41 dakika boyunca hiç kalkmadığı tespit edildi.
Esenler'de yaşıyordu, Küçükçekmece'de yakalandı |
Patlamanın faili Ahlam Albashır'ın Emniyet Müdürlüğündeki ilk sorgusunda, saldırı emrini Kobani’deki PYD’li “Hacı” kod adlı kişiden aldığını söyledi. PKK ve PYD ise yaptıkları açıklamalarla saldırılarla ilgilerinin olduğunu reddetti. AA’nın Emniyet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Albashır, Menbiç’te 2 ay kaldıktan sonra, 4 ay önce Afrin üzerinden Türkiye'ye kaçak yollarla giriş yaptığını anlattı. Albashır, Emniyet ifadesine göre, 4 aydır Bilal B. ile Esenler’deki bir tekstil atölyesinde çalışıyor, atölyenin alt katında evli rolü yaparak yaşıyorlardı. Saldırı öncesi bombayı Albashır’e vermekle suçlanan Bilal B. halen firari. Onu Bulgaristan’a, Albashır’i de saldırı sonra Yunanistan’a kaçırmak üzere anlaşan, insan kaçakçılığı suçundan sabıkası olan Ammar Jarkas ve kardeşi, Bilal B.’yi Edirne’ye götürdükten sonra döndükleri İstanbul’da yakalandı. Bilal H.'nin Edirne'de kaldığı evi belirleyen polis, operasyonda zanlıya ulaşamadı, evin sahibi gözaltına alındı. Olay günü Albashır ve firari şüpheli Bilal H.'yi araçla Beyoğlu'na getirip Taksim meydanına yakın bir yerde bırakan ve Esenler’e geri dönen Yasir K. de gözaltında. Albashır'ın saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Yasir K'yi arayarak kendisini almasını istediği, Yasir K'nin "Polis her yeri tutmuş, gelemem" demesi üzerine taksiyle Esenler'e, oradan da Küçükçekmece’ye gittiği tespit edilmişti. Ahlam Albashır da kendisini Yunanistan’a kaçıracak olan Jarkas kardeşlerin Küçükçekmece, Kanarya Mahallesindeki evindeyken, saldırının olduğu gece düzenlenen polis baskınında gözaltına alındı. Evde bulunan diğer kişiler de Albashır ile birlikte gözaltına alınmıştı. Bu evin, Jarkas kardeşlerin yurtdışına kaçıracağı insanları bir süre sakladığı ev olduğu ileri sürüldü. Yaklaşık 10 yıldır İstanbul’da yaşayan ve otomobil galerisi de bulunan Jarkas kardeşlerin Küçükçekmece’deki evi, annelerinin üzerine kayıtlıydı. Anneleri de düzenlenen operasyonda gözaltına alındı. Albashır ile firari şüpheli Bilal H.'nin birlikte kaldığı Esenler'deki tekstil atölyesinin sahibi Ferhat H de “örgütün talimatı ile hareket etmekle” suçlandı. Üç günlük operasyonlarda toplam 52 kişi gözaltına alındı, iki kişi serbest bırakıldı, 49 kişi adliyeye sevk edildi, bir kişinin Emniyet Müdürlüğündeki sorgusu devam ediyor. “Erkek arkadaşım aracılığıyla tanıştım” 23 yaşındaki Ahlam Albashır, Emniyet Müdürlüğünde ifadesinde, PYD/YPG üyesi erkek arkadaşı aracılığıyla örgütle tanıştığını da anlattı. Albashır, örgüt ile erkek arkadaşı aracılığıyla 2017 yılında tanıştığını, bir süre sonra izini kaybettiği sevgilisi ile görüşemediğini ancak örgütle bağlantısını devam ettirdiğini söyledi. |
(AS)