Bu sene ilki düzenlenen Aurora Prize For Awekining Humanity ödül töreninde, ilk ödül Burundili, Maison Shalom ve REMA Hastanesi kurucusu olan, soykırımdan 30 bin çocuğun kurtulmasını sağlayan ve ülkesini terk etmek zorunda bırakılan Marguerite Barankitse'ye verildi.
Üç insani yardım örgütüyle paylaşılacak
Barankitse'ye insani yardımlarından ötürü verilen 100 bin dolarlık ödülün yanı sıra, ona yaptığı işte ilham veren the Fondation du Grand-Duc et de La Grande-Duchesse du Luxembourg, Fondation Jean-François Peterbroeck (JFP Vakfı), ve Fondation Bridderlech Deelen Luxembourg insani yardım örgütlerine vermesi için 1 milyon dolarlık ödül de verildi.
Medya ödülü Rukmini Callimachi'ye
Törende ayrıca Aurora Prize ve International Center for Journalists (Uluslararası Gazeteciler Merkezi-ICFJ) ortaklığında The New York Times muhabiri Rukmini Callimachi'ye IŞİD tarafından tecavüz ve saldırılara maruz kalan kadınların hikayesini duyurduğu için verildi.
Adaylara 25 bin dolarlık ödül
Erivan'da gerçekleşen Aurora Prize töreninde ödüle, Barankitse'nin yanı sıra, Sudan'daki Mother of Mercy Hastanesi'nden Dr. Tom Catena, Pakistan'da Bonded Labour Liberation Front'un Genel Sekreteri Syeda Ghulam Fatima ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Katolik Peder Bernard Kinvi aday gösterilmişti. Diğer adaylara da Aurora Prize kurucuları tarafından 25 bin dolarlık ödül takdim edildi.
Clooney: 101 yıl önce Ermenilere yapılan defalarca yinelendi
Törende ödülü, Aurora Prize Seçim Komitesi'nden aktör George Clooney açıkladı. Barankitse'yi “Durmaksızın yargılama ve adaletsizliklerle karşı karşıya kalan bir insanın ne etki yaratabileceğinin örneği” olarak tanımlayan Clooney, “Umarım, ayrıca tüm hak ihlallerine karşı çok ihtiyacımız olan dayanışma ve desteyi göstermek adına birbirimiz için ne yapabileceğimizi düşünmemize de ilham olur” diye konuştu.
Clooney, törende Ermeni Soykırımı'nı “soykırım” olarak nitelendirdiği konuşmasında şunlara yer verdi:
“101 yıl önce Ermenilere yapılanların, yinelendiğini gördük. Almanya'da, Kamboçya'da, Bosna'da, Ruanda'da.
“İnsanlığın ne kötülüklere kabil olduğunu gördüm. Ama bunun yanında başka bir şey gördüm, nefretten çok daha güçlü bir şey. Sevginin inanılmaz bir sonucu olarak cesareti ve iyiliği gördüm. Bu akşam bunun örneklerini kutluyoruz.
“İnsanları görmezden gelemeyiz”
“Patates yetiştiren Clooney ailesi, İrlanda'dan ABD'ye göç ettiğinde bir odaya, yemeğe, yardımcı olacak bir ele ihtiyaç duymuştu.
“Eğer hayatta kalmak istiyorsak insanları görmezden gelemeyiz. Ne Suriyelileri, ne Güney Sudanlıları ne de Kongoluları. Onlara mülteci diyoruz ama aslında sizin benim gibi insanlar. Gözlerine baktığınızda onların kıtlık nedeniyle göç eden bir İrlandalı çiftçi ya da Aurora isimli genç Ermeni bir kadın olduğunu görebilirsiniz.
“Yaşananları gerçek ismiyle analım: Soykırım”
“Bu akşam, 101 yıl önce hayatlarını kaybedenlere saygılarımızı sunuyoruz. Ve aynı zamanda bu trajediyi gerçek ismiyle hitap ederek 'soykırım' diyerek saygılarımızı sunuyoruz. Soykırım. Ermeni Soykırımı.
“Hitler bir keresinde 'Ermenileri kim hatırlıyor' demişti. Cevap 'Tüm dünya'. Tüm dünya hatırlıyor.”
Barankitse: Bana ülkeme dönme umudu verdiniz
Barankitse ise ödülünü alırken yaptığı konuşmasında “Bu sabah Soykırım Anıtı'ndayken ülkemden kaçmak zorunda olduğum gün geldi. Ben ülkemi geçen yıl 24 Nisan'da terk etmek zorunda kalmıştım. Ermenistan'a bana bir gün yeniden yurduma dönebileceğim umudunu verdikleri için teşekkürler” dedi.
Marguerite Barankitse
Marguerite Barankitse Burundi'deki iç savaş sırasında binlerce çocuğun hayatını kurtardı. Savaş başladığında, Tutsi olan Barankitse, yakın komşusu olan 72 Hutu'yı korudu. Komşularını sakladığı ortaya çıktığında Hutu'lar öldürülürken Barankitse izlemeye zorlandı. Tüm bunlar olurken çocukları ve mültecileri korumak üzerine çalışmaya başladı. 30 bin çocuğu savaştan kurtardı ve 2008'de bugüne kadar 80 binden fazla hastayı tedavi eden hastaneyi açtı.
Eski Hutu lideri Nkurunziza'nın üçüncü defa iktidara gelmesinin ardından ülkede yeniden çatışmalar başladı. Başkanı açıkça eleştiren Barankitse, hayati tehlikesinden ötürü ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Barankitse'nin gitmesiyle birlikte Maison Shalom da kapatıldı. Barankitse bugün bir mülteci olarak, mülteci kamplarında çocukların eğitim alabilmesi için sürdürmeye devam ediyor.
100 Lives ve Aurora Prize hakkında
Bu sene ilki düzenlenen Aurora Prize Ödülü 100 Lives ve Initiatives for Development of Armenia ortaklığında düzenleniyor. Ödül ismini Romalı tanrıça Aurora ve Ermeni Soykırımı'ndan kurtulan yazar ve aktris Aurora Mardiganian'dan alıyor.
Aurora Mardiganian
Çemişgezekli bir ailenin kızı olan Aurora Mardiganyan, Ermeni Soykırımı sırasında tüm ailesini kaybetmiş, kaçırılıp köle olarak satılmış, Ürdün'e kaçmış ve daha sonra Rusya, Oslo ve son olarak New York'a gelmişti.
Yaşadıklarını Ravished Armenia ismiyle kitaplaştıran Aurora'nın hikayesi daha sonra Auction of Souls ismiyle beyaz perdeye aktarılmıştı.
Seçim Komitesi
Aurora Prize Seçim Komitesi'nde Clooney'nin yanı sıra, Nobel Ödüllü Elie Wiesel, 100 Lives kurucusularından Vartan Gregorian, Nobel Ödüllü Leymah Gbowee, eski BM Genel Sekreteri'nin insan hakları özel temsilcisi Hina Jilani, eski Avustralya Bakanı Gareth Evans, eski İrlanda Başkanı Mary Robinson, Nobel ödüllü Oscar Arias ve Nobel ödüllü Şirin Ebadi yer alıyor.
Kurucular
Aurora Prize ve 100 Lives'ın kurucuları ise Carnegie Corporation of New York başkanı olan Gregorian ile Flagship Ventures CEO'su Dr. Noubar Afeyan ve RVVZ Foundation Başkanı Ruben Vardanian'dan oluşuyor.
Ödülün her yıl verilmesi planlanıyor. (EA)