“Fethullahçı Terör Örgütü” (FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklanan aralarında Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, gazeteci Nazlı Ilıcak ile kapatılan Zaman Gazetesi'nin eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da bulunduğu 17 sanıklı dava ilk duruşmasının ikinci oturumu bugün görülüyor.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü ikinci duruşmasını Article 19, Uluslararasu Af Örgütü (Amnesty International), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ile Uluslararası Kıdemli Avukatlar Projesi (International Senior Lawyers' Project) de izliyor.
Duruşmada tutuklu sanıklardan Ahmet Altan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden davayı izlerken, Mehmet Altan, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek ile tutuksuz sanık Tibet Murat Sanlıman ise duruşmada hazır bulundu.
TIKLAYIN - ILICAK: BUGÜN'Ü 2000'LERDE KURDUK, DEVİR İÇİN AKIN İPEK İSMİNİ ABDULLAH GÜL VERDİ
Nazlı Ilıcak savunmasına devam ediyor
Dün başladığı savunmasına bugünkü ikinci duruşmada savunmasına devam eden Ilıcak “Bu darbeyle neden ilişkim olamaz” diye sorarak şöyle devam etti:
"Kimliğimi Cuhuriyet'e borçluyum"
“Savcı iddianamesinde bu darbenin teokratik bir devleti getireceğini yazıyor. Benim kimliğim teokratik bir darbeye uyar mı? Benim aidiyetimi Cumhuriyet'e borçluyum. İran rejimindeki bir kadın olmak ister miyim?”
Barış sürecine destek verdiğini, OSLO sürecine destek çıkıp KCK operasyonlarını eleştirdiğini söyleyen Ilıcak, “Cemaat Hanefi Avcı'ya [eski emniyet müdürü, Devrimci Karargah ve Oda TV davalarında yargılandı] düşmandı. Bense yargılandığı davalarda herkesin tahliye olmasına rağmen 17 ay hapis yatmasını eleştirmiştim.”
"Hakan Fidan'ın, Hanefi Avcı'nın yanında yer aldım"
7 Şubat 2012 MİT krizinde cemaate karşı MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yanında yer aldığını belirten Ilıcak “Sivil bir kişinin MİT'in başında olmasını asker bir kişinin MİT'in başında olmasına tercih ederim. Ben sivilleşmeden yanayım. Askerin sivil denetimde olmasından yanayım, nasıl darbeci olabilirim” diye konuştu.
Duruşmada aralarında Nuray Mert, Ertuğrul Özkök, Cengiz Çandar, Ahmet Hakan gibi isimlerin olduğu gazetecilerin kendisi hakkında yazdığı darbe karşıtı olmasına ilişkin köşe yazılarından parçalar okudu.
Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın'ın “gerek yok” müdahalesi üzerine Ilıcak, “Bu insanlar beni tanıyan kişiler. Buraya tanık olarak da çağırabilirdim ama yazılarından kısa pasajlar okumayı yeğliyorum” dedi.
"Ben Erdoğan'la yol arkadaşıydım nasıl darbe isteyeyim?"
Can Erzincan TV'deki programdaki sözlerine yönelik savcının “Hükümeti yetkilileri hakkında tehdit ve hakaretvari söylemlerde bulunularak, yaptıkları iş ve işlemlerin hukuka aykırı olduğu, suç İşledikleri, askeri darbeye zemin hazırladıkları, ülkemizde gerçekleşmiş askeri darbelerin önünü açan gelişmeler her ne ise, Sayın Cumhurbaşkanı’nın günümüzde aynı kararlar vererek o yollan teker teker açtığı, kısa bir süre içerisinde ülke yönetiminden gideceği ve yargılanacaklarının defalarca dile getirildiği, bu söylemler kapsamında darbenin gerçekleşeceğini beyan ettikleri” ifadelerini hatırlatan Ilıcak şöyle devam etti:
“Ben 2013'e kadar Erdoğan'ı destekledim. Erdoğan'ın düşmanı değilim ki. Niye darbe isteyeyim. Onunla geçmişten gelen yol arkadaşlığım var, nasıl böyle bir yorum yapabilirim. Muhalefete geçmem buna nasıl sebep olabilir.”
Programdaki “Eski Peru Devlet Başkanı Pujimori’nin yaptığı, bir hükümet darbesi, saray darbesi… yapılan budur. Fiili durum sadece yolsuzlukların değil, anayasa ihlallerinin de hesabı sorulacak” sözlerinin iddianamede büyük harflerle yazıldığını belirten Ilıcak, “Ne demem lazım? Herkes hukuksuzluk yapsın, filli durum yaratsın, kimse hesap vermesin mi? Bir gazeteci olarak bunları mı sorayım? Bakın biz de geldik burda yargılanıyor hesap veriyoruz” dedi.
"Generallerin yarısının darbeci olduğunu nereden bileyim?"
Savcının “Balyoz kumpasını aklamaya çalışıyor” iddialarına ilişkin de konuşan Ilıcak, televizyon programında kullandığı ifadelerin Plan Semineri'nden alındığını, bu seminerin hukuksuz olduğunu dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın da yazdığını belirtti.
Ilıcak şöyle devam etti:
“15 Temmuz darbe girişimini gördükten, FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri içinde geniş yapılanasını gördükten sonra, bu Balyoz Darbe Planı denen bir kağıdın, bu kağıdın yanındaki binlerce kişilik isim listelerinin sahte olabileceğini düşündüm. Ama ben bunu öncesinde anlayamamıştım. Bunlar çok uzmanlık gerektiren işler.
“Ama biz 28 Şubat'ta komutanların asker evlerini kontrol ettiğini, eşleri dans ediyorlar mı, evlerinde biblo var mı diye baktıklarını gördük. Bu nedenle nereden bilebilirdim ki generallerin yarısının darbeci olduğunu?”
Duruşmaya öğle arası verildi. Davaya öğleden sonra Ilıcak'ın savunmasıyla devam edilecek.
Nazlı Ilıcak hakkında |
Gazeteci yazar, 1944'te Ankara'da doğdu. Demokrat Parti döneminde bayındırlık ve ulaştırma bakanlıkları yapan Muammer Çavuşoğlu'nun kızı. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi (1963) ve Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (Ecole de Sciences Sociales et Politiques, 1967) eğitim gördü. 1969'da Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak'la evlendi. Dönemin Tercüman gazetesinde başyazarlık yaptı. 1988'e kadar Tercüman medya grubunun yayınlarından Bulvar gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlendi. Tercüman dışında Meydan, Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak, Dünden Bugüne Tercüman, Bugün, Takvim ve Sabah gazetelerinde yazarlık yaptı. 1992 ile 1994 arasında TRT'de yayınlanan "Söz Meclisten İçeri" adlı programı yaptı. 2014’te Kanal D’de program yaptı. Aynı yıl Bugün gazetesine geri döndü. Bugün gazetesine 26 Ekim 2015'te kayyum atanmasının ardından işine son verildi. Bir süre "konuk yazar" sıfatıyla T24 internet sitesinde yazdı. Daha sonra Özgür Düşünce gazetesini kurdu ve burada yazmaya başladı. FP milletvekili1999’daki genel seçimde Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi, yemin töreni sırasında dönemin İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın Meclis'e türbanlı olarak girmesine destek verdi. 2001'de, Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'nin kapatılmasına karar verdiği dava sonucunda milletvekilliği düşürüldü ve beş yıl siyaset yasağı getirildi. 2011’de AKP’den milletvekili aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi. |
Ne olmuştu?
“FETÖ" soruşturması kapsamında açılan davada yazar Ahmet Altan, kardeşi Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak, Zaman gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski Taraf yazarı Emre Uslu, gazeteci Tuncay Opçin, Samanyolu Televizyonu'nun Washington temsilcisi Şemseddin Efe, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, Profesör Osman Özsoy, Zaman gazetesinin İsrail muhabiri Abdulkerim Balcı, genel yayın yönetmen yardımcısı Mehmet Kamış ile yönetici Faruk Kardıç, gazetenin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, Polis Akademisi'nde öğretim görevlisi olan Şükrü Tuğrul Özşengül, Zaman gazetesinin marka müdürü Yakup Şimşek ve gazetenin kültür sanat sayfasında çalışan Ali Çolak ile iddianamede Zaman Gazetesinin 10 Ekim 2015'de yayınlanan ve darbe çağrışımında bulunduğu iddia edilen reklam filmini çektiği tespit edilen ajansın sahibi şüpheli Tibet Murat Sanlıman yargılanıyor.
6 sanık tutuklu
Altanlar ve Ilıcak’la birlikte Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek tutuklu olarak yargılanırken Tibet Murat Sanlıman ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Geri kalan 10 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.
Erdoğan davacı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay'ın hazırladığı 247 sayfalık iddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı ve 65. Hükümet suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davacı olarak yer alıyor.
İstenen cezalar
Altanlar ile Ilıcak için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlamasıyla ayrıca 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis; Dumanlı, Uslu ve Opçin için “darbe teşebbüsünden” üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, “örgüt yöneticiliğinden” 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis, Uslu için ayrıca "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla da üç yıla kadar hapis;Sanlıman için “örgüte yardım”dan 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis; geri kalan sanıklar içinse “darbeye teşebbüs”ten üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. (EA)