20 metreküp siyanürlü solüsyonun Fırat Havzası'na karışmasına dair çevre ve meslek örgütlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak Ekoloji Birliği, sızıntıyla ilgili açıklama yaptı.
Platform adına basın açıklamasını okuyan Ekoloji Birliği Kadın Meclisi üyesi Füsun Kayra, sızıntının daha önce yalanlandığını ancak bu sefer Valilik tarafından kabul edilmesinin kaçınılmaz olduğu için doğrulandığını söyledi.
Bilirkişi keşfi kapsamında ilçeye gelen ve maden aramaya karşı mücadele eden Füsun Kayra, yapılması planlanan kapasite artırımı ile maden alanının Yukarı Fırat Havzası'nı da (Sivas, Malatya ve Munzur Dağları) etkileyeceğini söyledi.
Kayra "İliç'i maden yutmuş. İliç diye bir şey yok. İliç tümüyle maden şirketinin elinde kullanılan bir alana dönüşmüş durumda," dedi.
TIKLAYIN - "İliç kazası bir ilk değil, son da olmayacak"
Valilik kabul etmek zorunda kaldı
Söz konusu alanda yaklaşık bir buçuk ay önce siyanür sızıntısının yaşandığının ancak şirket tarafından yalanlandığı bilgisini paylaşan Kayra:
"Pasa Dağı'nda heyelan yaşanıyor. Heyelanla birlikte Pasa Dağı'nın altındaki merdivenden sızıntı ve kopma olduğu söyleniyor. Bununla ilgili milletvekilleri soru önergeleri verdi. Savcılığa gidildi; ama bu sızıntıyı kabul etmediler, yalanladılar."
TIKLAYIN - Erzincan'daki asit dolu havuz zehir saçıyor
"Görüntüleri yalanlayamadılar"
Kayra, Valiliğin ve Bakanlığın da, bölgede yaşayan ve konuya dair başından beri mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu'nun çektiği fotoğraf ve videolar sayesinde felaketi inkâr edemediğini söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevre kirliliğine neden olan altın madenine kesilen 16,4 milyon lira idari para cezasına dair de konuşan Kayra:
"Bu bir eko yıkımdır. Eko yıkımın geri dönüşü olmaz. Cezayla da üstü kapatılacak bir durum değildir.
"Acil ve önemli olan şey; madenin kapasite artışının durdurulmasıdır. İkinci olarak ise tabii ki madenin faaliyetlerinin durdurulması ve siyanür ile madenciliğin yapılmamasıdır."
Kayra son olarak, tüm Yukarı Fırat Havzası'nda olan çevre örgütleriyle beraber mevcut sızıntıya karşı mücadele edeceklerini, buna dair eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini vurguladı.
Ne olmuştu?
Erzincan Valiliği, 24 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamayla Anagold Madencilik Sanayi ve Ticcaret A.Ş. tarafından işletilen kompleks maden işletmesinde 21 Haziran gecesi, Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında arıza meydana geldiğini duyurdu.
Meydana gelen kazada yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun Fırat Nehri'ne aktığına dair kamuoyunu bilgilendiren Valilik, maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlattı.
Erzincan Valiliği tarafından olayın gerçekleşmesinin üstünden dört gün geçtikten sonra yapılan açıklamada solüsyonun "Hiçbir dereye karışma olmadığı, Fırat Havzası'na gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir," denildi.
Maden işletmesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na dayanarak en üst sınırdan (16 Milyon 441 Bin TL) ceza kesildi.
Anagold Madencilik kimin?Anagold Madencilik SSR Mining ve Lidya Madencilik şirketlerinin iş birliğiyle faaliyetlerine devam ediyor. Lidya Madencilik'in Yönetim Kurulu Başkanı Çalık Holding'in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet Çalık. Şirket projeyi şöyle tanıtıyor: "Açık ocak üretimi sonrası oksitli cevherlerin yığın liçi ile kazanılmasına ek olarak Çöpler cevher kütlesi ayrıca sülfürlü mineraller de içermektedir." |
(TY)