* Fotoğraf: Bölgede yaşayan Sedat Cezayirlioğlu'nun objektifinden - Haber: MA
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen polimetal (altın) madeninde kullanılan siyanür borusunun patlamasına tepki göstermek için sızmanın yaşandığı İliç Çöpler Köyü'nde bir basın açıklaması düzenledi.
Siyanür sızıntısının olduğu İliç'teki havzada açıklama yapan TMMOB, "İliç'te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, ÇED olumlu kararı iptal edilmeli ve işletme kapatılmalı" dedi.
"Çevre ve insan sağlığını yok sayan sömürge altın madenleri derhal kapatılmadır" pankartını açıldığı açıklamada konuşan TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, "Sızıntı haberi ilk duyulduğunda, yetkililerin olayı reddetmesi ve göstermelik cezalar vermesi ülkedeki denetim ve hukuk sisteminin tükenmiş olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı (MA)
Gül'ün açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"İşletmenin kapatılması hayati öneme sahip"
Orman alanlarının, ekolojik ve biyolojik değerlerin, flora ve fauna bileşenlerinin, tarım ve mera alanlarının, su kaynakları ve havzalarının, kültürel ve tarihi mirasın, yerleşme alanlarının tahribine yol açan siyanürlü maden işletmeciliğine ilişkin proje, çevre ve insan sağlığı üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açıyor.
"Ortaya çıkan somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, bilimsel ve hukuksal açıdan birçok sorun barındıran Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararının ve telafisi imkânsız zararlara neden olacağı açık olan kapasite artırımı, işleminin acilen iptal edilmesi, durdurulması ve işletmenin kapatılması hayati öneme sahip.
"Hiçbir kamu yararı yok"
"Yeraltındaki zenginliğimizin en kısa sürede ülke dışına çıkarılması, geriye ise verimsizleştirilmiş ve zehirlenmiş bir toprağın bırakılmasına dayalı bu anlayış, yaşamı da sürdürülemez hale getiriyor.
"Ekosistemi yok eden, ormanlarımızı, yeraltı sularımızı ve nehirlerimizi tehdit eden, çevreye geri dönüşü mümkün olmayan zararlar veren bu anlayış, ülkemizin geleceği açısından büyük bir tehdit.
"Bu madencilik anlayışının tek kazananı maden şirketleridir. Bir kez daha İliç'ten sesleniyoruz: Madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılmalı, İliç'te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, kapasite artırımı için verilen ÇED olumlu kararı iptal edilmeli ve işletme gecikmeden kapatılmalı."
Ne olmuştu?Erzincan Valiliği, 24 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamayla Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen kompleks maden işletmesinde 21 Haziran gecesi, Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında arıza meydana geldiğini duyurdu. Maden işletmesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na dayanarak en üst sınırdan (16 Milyon 441 Bin TL) ceza kesildi. Şirketin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu. |
(SD)