‘Yangınları göstermeyin' talimatına uymadıkları gerekçesiyle televizyon kanallarına kesilecek cezanın belirleneceği toplantıdan dışarı çıkartılan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyesi İlhan Taşçı, kuruma dava açtı.
Taşçı Halk TV, HaberTürk, FOX TV, KRT, Tele 1 ve TR 35 kanallarına verilen cezanın yürütmesinin durdurulmasını istedi.
TIKLAYIN - Kriz zamanında haberler ve otoriteler
Av. Mustafa Gökhan Tekşen aracılığıyla Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine başvuran Taşçı, orman yangınlarına ilişkin RTÜK’ün televizyon kanallarına gönderdiği yazıyı hatırlattı ve şöyle dedi:
“RTÜK Başkanlığı’ndan gönderilen yazı içeriği, yayıncı kuruluşlara, söndürülen yerler yerine yanan yerleri göstermeleri halinde haklarında rapor düzenleneceği örtülü bir cezai yaptırım tehdidi ve de 6112 sayılı kanun ve Anayasa’ya aykırı şekilde yayın öncesi denetim talebi yolunu göstermekte yani bir başka ve açık ifadeyle 'sansür' kurumu devreye sokulmaktadır."
Taşçı dilekçesinde ‘RTÜK’ün, son dönemde bağımsız idari otorite olarak asli görevi olan radyo ve televizyon yayınlarının düzenlenip denetlenmesi konusundan çıkıp, siyasi iktidarın beğenmediği türden yayıncılık yapan kuruluşlar açısından ifade ve basın özgürlüğünün sınırlanması için türlü sebepler arayan, siyasi iktidarı destekleyen veya iktidar tarafından ‘makbul’ görülen kuruluşlar açısından ise koruyucu-kollayıcı bir kurum vasfına dönüştüğünü’ savundu.
"Hizaya getirmek RTÜK'ün görevi değil"
Dilekçesinde toplantıdan çıkarılmasına gerekçe olarak gösterilen sosyal medya paylaşımlarına da yer veren Taşcı, bu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunu ifade etti:
“Taşcı’nın ifade ettiği hiçbir husus ihsas-ı rey olarak değerlendirilemez ve kabul edilemez. Kanunda, üst kurul üyeleri için getirilen tek kısıtlama, müzakerelerin gizliliği ve karar alınmadıkça müzakerelerin açıklanamayacağı yasağıdır. Taşcı da zaten fiili olarak müzakere dışı bırakılmıştır. Taşcı'nın ifadeleri, dikkatle tetkik edildiğinde görüleceği üzere; konunun üst kurul gündemine taşındığı ve Kurulun konuya yaklaşımının nasıl olacağı belirtilmiş¸ olup, Kurulda ne şekilde oy kullanacağına dair tek bir ifade yer almamaktadır. Bu sebeple; ihsas-ı rey sebebine dayalı işlem tesis edilmesi açıkça hukuka aykırıdır ve işlemi sebep yönünden sakatlamaktadır."
Kararın, "konu, şekil, yetki ve amaç yönünden hukuka aykırı ve sakat" olduğunu belirten Taşcı, dilekçesinde; "Hukuka aykırılığa bir kere geçit verildiğinde; RTÜK'te çoğunluk tahakkümü kurulabilecek ve anayasal bir kurum olan RTÜK, ifade ve basın özgürlüğü alanındaki hukuksuzlukların merkezi haline dönebilecektir" değerlendirmesini de yaptı.
‘Hizaya getirmenin’ RTÜK'ün görevi olmadığını belirten taşçı “Medyanın görevi halkı aydınlatmak, RTÜK’ün görevi ise halkın gerçekleri öğrenmesi konusunda etkin bir ifade ve basın özgürlüğü ortamı yaratmaktır” da dedi.
Ne olmuştu?
RTÜK 11 Ağustos’taki son toplantısında; orman yangınlarına ilişkin yayınları nedeniyle 6 televizyon kanalına ceza kesmişti.
RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı ise toplandan bir gün önce yaptığı sosyal medya paylaşımında; yangın yayınlarına yönelik cezanın Üst Kurul gündeme geleceğini duyurmuştu. Bunun üzerine Taşçı toplantıya alınmamıştı. (HA)