Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sevda Alankuş’un konuk olduğu “Alternatif Habercilik, Etik ve Medya” Konferansı, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda saat 14.00’te yapıldı. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şeker, Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün, Yrd. Doç. Dr. Murad Karaduman’ın yanı sıra pek çok gazeteci ve öğrenci konferansa katılım gösterdi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün; “Kuruluş toplantılarından itibaren bianet’e yazar ve muhabir olarak katkı sağlıyorum. Yaptıkları çalışmalarla Alternatif medya alanında Türkiye’de bir öncü olduğunu düşünüyorum. Daha önce de bianet'i skype üzerinden fakültemizde konuk etmiştik. Şimdi Sevda Hocamızın burada ağırlamaktan çok memnunuz. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederim” diyerek sözü Sevda Alankuş’a bıraktı.
Sözlerine alternatif medyanın bir ihtiyaç olduğunu belirterek başlayan Alankuş; “Bugün alternatif habercilikten, barış gazeteciliği veya hak haberciliğinden bahsettiğimizde gazeteciler bir refleksle cevap veriyorlar. ‘Biz barış aktivisti değiliz’ diyorlar. Bu alternatif medya haberciliğinde çokça tartışılıyor. Yaygın medyanın yapısal yanlılığı nedeniyle özellikle Türkiye’de 2000’li yılların ortalarından itibaren siyasal iktidarın çok müdahaleci olduğu bir sistem ile karşılaşıyoruz’’ dedi.
"Alternatif habercilik için mutlaka alternatif medyaya ihtiyaç yok"
‘Türkiye’de neden alternatif medyaya ihtiyaç var?’ sorusunu ise Alankuş şöyle açıkladı; “Yayın medyanın karşısında alternatif medyaya ihtiyacımızın çok olduğunu düşünüyorum. Alternatif medyanın başından beri içindeyim, BİA ile. Burada gördüm ki, alternatif medya ve habercilik çok da zor değil. Alternatif habercilik için mutlaka alternatif medyaya ihtiyaç yok. Şuan internetin yardımıyla Türkiye’de pek çok oluşum var.”
"Haber eril bir tür"
Haberin ana unsurlarının kadın bulunmayan odalarda belirlendiğini savunan Prof. Dr. Sevda Alankuş, Türkiye’de medyayı yönetenlerin, editörlerin genel olarak erkek olduğunu ve kadının yönetimde ki yerinin oran olarak çok düşük olduğunu belirtti. Medya sektöründe kadınlardan erkek gibi davranmalarının istendiğini vurgulayan Alankuş sözlerine şöyle devam etti; ‘’Örnek vermek gerekirse Tansu Çiller Başbakanlık koltuğuna oturduğu ilk zamanlarda feminen bir yapıya sahipken zamanla kendini dinlete bilmek için erkek gibi davranmaya çalıştı.’’
Haber kavramının gün geçtikçe değiştiğini belirten Alankuş; ’’Haberin konusu haberin öznesi haline geldi. Bu yüzden haber değeri kavramının genişlemesi gerekiyor. Sonuç odaklı değil süreç odaklı haberler yapılıyor. Ancak sebep ve sonuç çerçevesinde haber yapılması gerekiyor” dedi.
Seminer, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. (EKN)
* Fotoğraf: Erdi Turan