Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türkiye 2012 İlerleme Raporu’nu 75’e karşı 451 oyla kabul etti.
Rapor, ilk olarak Ekim ayında açıklanmış, Türkiye de buna karşılık kendi “İlerleme Raporu”nu hazırlamıştı. Türkiye’nin raporunda, “demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler için atılan adımlar ve siyasi reformların müzakere sürecine yansımamasının sorumlusu olarak AB üye ülkelerinin siyasi tutumları” gösteriliyordu.
Çözüm sürecine destek
Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen Genel Kurul’un dünkü toplantısında, Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan rapor ve değişiklik önergeleri oylandı.
Değişiklik önergeleri arasında bulunan “PKK’nin ‘terör örgütü’ olduğuna dair ifadelerin rapordan çıkarılmasını” içeren maddeler reddedildi.
94 sayfalık rapor, 33 bölümden ve dört ana başlıktan oluşuyor.
Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıkların korunması, ekonomi ve finans, sermayenin, hizmetin ve malların serbest dolaşımı, rekabet politikası, tarım, gıda güvenliği, sosyal politikalar, bölgesel politikalar, dış ilişkiler, savunma politikaları, yargı sistemi ve temel haklar, ifade özgürlüğü, adalet, özgürlük ve güvenlik, eğitim ve iklim değişikliği gibi konular, değerlendirme başlıkları arasında yer alıyor.
Kürt sorunuyla ilgili değerlendirmelerde yer alan, 2012’de Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) belediye başkanlarının KCK davalarından tutuklu olması, PKK saldırıları, Newroz kutlamalarında polisin uyguladığı şiddet gibi konularda çözüm süreciyle yaşanan değişme AP tarafından memnuniyetle karşılandı.
Yeni anayasa vurgusu
Raporda demokratik bir anayasa vurgusu geçerliliğini korurken, Balyoz davasında çıkan mahkûmiyet kararlarına işaret edilerek, Ergenekon, OdaTV gibi benzer davalarla ilgili kaygılar dile getirildi.
Raporda, “demokrasi ve hukukun üstünlüğü” başlığında, Yeni anayasa yapımı sürecinde pozitif adımlar atıldı ancak yasama sürecindeki istişare eksikliği öne çıktı” değerlendirmesi yapılıyor.
Yargı sisteminin değerlendirildiği bölümde ise üçüncü yargı paketiyle sağlanan gelişmeye dikkat çekilirken, yargı reformlarının Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmasına neden olan eksiklikleri gidermede yeterli olmadığı ifade edildi:
“Bağımsızlık, tarafsızlık ve etkin yargılama konularında adım atılmalı; yargıda reform stratejisi, sivil toplumun ve tüm tarafların katılımıyla revize edilmeli.”
“2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu revize edilmeli, polisin aşırı güç kullanımı iddiaları soruşturulmalı.”
İnsan hakları ve azınlıkların korunması başlığında da “ifade ve inanç özgürlüğü ile örgütlenme hakkı gibi birçok alanda önemli çaba gösterilmesi gerekiyor” yorumu yapıldı. (AS)
* Raporla ilgili ayrıntılı değerlendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.