İlerici Kadınlar Derneği'nin kuruluşundan, kapanışına kadar genel başkanlık görevini yitiren Bakiye Beria Onger'in cenazesi dün kaldırıldı.
Cuma günü hayatını kaybeden 94 yaşındaki Onger, Şişli Camisinde cenaze töreninin ardından kadınların omzunda taşınarak Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi.
Onger, 1975 yılında kurulan İlerici Kadınlar Derneği'nin (İKD) 1980 darbesiyle kapatılana kadar Genel Başkanlığını yapmıştı.
15 Ekim 1979 tarihinde yapılan ara seçimlerde istanbul bağımsız senatör adayı olarak seçimlere girmişti. Onger, 22 bin oy almıştı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da yurtdışına çıktı.
İKD'nin 15 bin üyesi vardı
Kadınları, kendilerinin ve toplumun kurtuluşu için mücadeleye çağıran İKD'nin Türkiye çapında 33 şubesi ve 15 bin üyesi vardı.
1975-1980 yılları arasında faaliyet gösteren dernek 1980 darbesi öncesinde kapanan ilk örgüt oldu. O dönem tüm örgütler arşivlerini yakıp imha ederken örgütün arşivleri üyelerinin evinde saklanarak günümüze kadar gelmeyi başardı.
Tarih Vakfı'na bağışlanan arşivler Muazzez Pervan tarafından "Kırmızı Çatıklı Kadınların Tarihi" ismiyle kitaplaştırıldı.
Neden aday oldum bildirisi
Bakiye Beria Onger'in, 1979'daki senato seçimindeki bildirisi şöyleydi:
"Bu seçimlere bağımsız aday olarak katılıyorum. Bağımsızım. Ama tarafsız değilim. Yolum işçi sınıfının devrimci yoludur.
İşçi sınıfının örgütlü gücünün gösterdiği yoldur. Türkiye’de ve Dünya’da sosyalizmin zaferi için savaşsız sömürüsüz sınıfsız bir dünya kurulması için savaşım veriyorum.
Seçim çalışmalarını bu savaşımın bir parçası olarak görüyorum. Seçim çalışmalarını işçi sınıfının siyasi hareketini güçlendirmek, bağımsız programını devrimci çıkış yolunu geniş yığınlara duyurmak, onun yığınlar içindeki etkinliğini ve örgütlülüğünü artırmakta,
* İşçi sınıfının birliğini, ulusal demokratik güçlerin eylem birliğini güçlendirmekte,
* Gerici faşist güçleri geriletmekte,
* Genel olarak emperyalizme, tekellere, faşizme, şovenizme karşı savaşımı, özel olarak da yoğun toplu sözleşmeler döneminde işçi sınıfının savaşımını güçlendirmekte,
* Parlamenter savaşımı, yığın savaşımına bağlamakta araç olarak görüyorum.
Eğer seçilirsem, savaşımımı parlamento içinde de yürüteceğim. Parlamentoda işçi sınıfının, emekçilerin, halkımızın ve emekçi kadın hareketini sesi, gözü, kulağı olmaya çalışacağım." (NV)